• Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Lieve lezer,

Toen ik nog maar net van school af was en me als jonkie van 22 in de volwassen wereld moest begeven, begon ik met werken bij DoorZ op de van Swindenstraat. Dat was de jongerenopvang van de Kessler Stichting. Directeur Bram was een klein jaar voor mij gestart en wij waren echt nog een apart eiland binnen die grotere organisatie – eigenlijk had ik niks met ‘de Kessler’, kwam de anderen van het Moederhuis en de Zamenhof alleen af en toe tegen op een training, bijvoorbeeld op de Parkstraat, waar Bram toen ook zat.

Het was een bijzondere tijd om als jongere tussen de jongeren te werken – die vaak ouder, want jongere was daar ook van 18 tot 27 jaar, en in ieder geval straatwijzer waren dan ik. Het was intensief, met (nacht)diensten alleen en zonder achterwacht of piepers, maar vooral ook heel erg leuk! Ik herinner mij nog een tripje met de Kwibus om te gaan paintballen – sneeuw, koud en een buschauffeur die meteen aangaf dat er gerookt, gedronken en geblowd mocht worden in de bus! Lachen voor de jongeren, want binnen DoorZ was dat streng verboden. Lachen voor mij, want ook toen al had ik moeite met suffe huisregels.

Ik was toen onder andere persoonlijk begeleider van Raygene, een stille, verlegen jongen van 20 jaar. Nu bijna 20 jaar later, hebben Raygene en ik elkaar weer ontmoet in de stad en komt Raygene regelmatig in de koffiebar even een bakkie met mij doen. Zo bijzonder! Inmiddels zijn we dus een heel stuk ouder en Raygene is zeker niet stil en verlegen meer! En zo ontmoet ik na jaren ook andere mensen opnieuw en dat is eigenlijk altijd een warm terugzien.

Dank jullie dat jullie kleur en warmte geven aan mijn leven!

Met groeten van Mieke

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Een van de foto’s die tijdens de vorige week van de Eerlijke Beeldvorming is gelanceerd.

De Week van de Eerlijke Beeldvorming

Maandag 18 maart tot en met vrijdag 22 maart 2024.

In de aankomende Week van de Eerlijke Beeldvorming voeren we 1 overkoepelende campagne met Straat Consulaat. We willen tijdens deze week elke dag 1 activiteit organiseren of een verhaal, video of foto’s publiceren. Om dit te kunnen doen, hebben we jouw input nodig!

Elke donderdag van 12.00 – 13.00 uur is er een vergadering om de Week van de Eerlijke Beeldvorming voor te bereiden.
Aansluitend lunchen we. Voel je vrij met ons mee te denken!

Alvast een paar speerpunten:
* We richten ons op inwoners van Den Haag
* We willen de campagne persoonlijk maken, mensen laten inzien dat dakloosheid verschillende vormen heeft en breder is dan wat nu vaak gedacht wordt
* We benoemen eerst de boodschap, dan de feiten en dan willen we iemand activeren
Bijvoorbeeld: ‘Jij kent iemand die dakloos is’ –> wist je dat mensen die in een noodopvang verblijven ook dakloos zijn? –> wie ken jij in je omgeving die dakloos is?

In volgend overleg gaan we hier verder over doorpraten.

Daarnaast maken we weer foto’s voor de beeldbank. Dit keer maken we een winterse fotoserie om eerlijke beelden te laten zien van wat dakloosheid is en betekent. Deze beelden worden in de beeldbank gezet en zijn vrij te gebruiken voor alle pers als ze bijvoorbeeld in het nieuws over dakloosheid berichten.

Er zijn al een aantal shoots met vrijwilligers gepland.

Idee: Straatbakkie met….

Het zou tof zijn als we een videoconcept kunnen ontwikkelen dat bijvoorbeeld ‘Straatbakkie met…’ heet. In deze videoreeks nodigen we bekende Hagenezen of andere BN-ers uit om in de koffiebar in gesprek te laten gaan met mensen die dakloos zijn of zijn geweest.

De eerste opname zou tijdens de Week van de Eerlijke Beeldvorming zijn, samen met 1 van de zangers van Goldband.

We hebben besproken wie we nog meer kunnen vragen:

– Tim Hofman;
– Chicco (Haagse volkszanger);
…..Wie kunnen jullie nog meer bedenken?

Wees welkom, elke donderdag om 12.00 uur, om de Week van de Eerlijke Beeldvorming met elkaar te bedenken en uit te voeren!

Pleun

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Geef ons Vrede

’t is avond
wit
smet’loos zuiver
valt de sneeuw
op schuldige grond
in de loopgraaf
tussen de angst
zwijgt heel even
de schuldige vuurmond
als de sneeuw zingt
met een zuivere
zachte stem
Dona Nobis Pacem
het is midwinter
diep in de aarde
ver onder het geweld
komen kleine bollen
weer tot leven
om te bloeien
als de sneeuw weer smelt
en ook uit moeder aarde
klinkt steeds
diezelfde stem
Dona Nobis Pacem

Yvonne Louise

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Januari 2020, een nieuw begin

Hallo mijn liefste, beste vrienden! Ik ben weer bij jullie. Met het nieuwe jaar komt nieuwe hoop, geloof me dat het altijd komt en altijd als laatste sterft – dat is hoop. Dat is wat ik voor jullie en voor mezelf wens. Mijn dierbaren! Januari doet me denken aan een onvergetelijke januari voor mij en mijn partner. We zullen het nooit vergeten!

Het was 2020 toen het coronavirus woedde. In november raakten we onze baan kwijt door het coronavirus en toen verscheen Jeroen Melchior – hij was de eerste persoon van Straat Consulaat die ons opmerkte. En sinds die januari is er een stortvloed aan hulp gekomen!

Ik kan me deze periode nog perfect herinneren. Hoe voel je je als opeens dakloos bent buiten je schuld? Wij, die zelfs als we op straat staan regelrecht vanaf de straat beginnen met werken. Misschien komt het je vreemd over.
Ik zou deze woorden willen richten tot de huidige dakloze Polen:

Mensen, wordt wakker, begin hulp te willen, zodat je die kunt krijgen. Geloof opnieuw.

Maar laten we teruggaan: wat voel je als je van dakloze mens, die niets anders heeft dan zichzelf, verandert in een gezond functionerend persoon? Wat voelden we toen, in januari 2020? We voelden dat het geen toeval was, maar dat het de kracht en verdienste van God was. In januari hebben de medewerkers van Straat Consulaat er alles aan gedaan om onze ziektewetuitkeringen te herstellen en het is gelukt!!! Daarnaast mijn bijzondere dank voor het doorgeven van het adres! We waren tenslotte net als andere dakloze mensen…Misschien met een klein verschil, want ik had echt hulp nodig en wilde die heel graag. Dankzij al deze prachtige gebaren naar ons toe konden we verzekeringen gaan betalen, appartementen zoeken en gewoon als mensen leven.

Ik begon met een psychiatrische behandeling, die tot op de dag van vandaag voortduurt, en ik zal ziek blijven tot aan mijn dood. Andrzej heeft een detox ondergaan en drinkt al 3 jaar geen alcohol. Ondanks mijn ziekte en de ziekte van Andrzej ben ik nooit verleid door alcohol of sigaretten, ben ik niet verleid door welke verslaving dan ook. Ik leer al ruim twee jaar Nederlands, omdat communicatie het allerbelangrijkste is. Het is in mijn belang om Nederlands te begrijpen, lezen, schrijven en spreken. En ik heb veel slechte momenten gehad, de meeste in Polen, waar psychiatrische behandeling een afgesloten plek is waar je minimaal 4 tot 5 maanden in je pyjama blijft liggen. Momenteel heb ik een traumasyndroom uit Polen. In Nederland ben ik gelukkig heel anders behandeld en verzorgd. Ik ben Straat Consulaat en Eryk Podelman van Reakt heel erg dankbaar, zij hebben ons enorm gesteund met onze administratie. Mensen, alles was als een film voor mij.

En nu het punt: waarom schrijf ik je dit allemaal? En dit is nog maar een klein deel van wat ik wil overbrengen. Ik geloof dat alles alleen kan worden bereikt als ik de dakloze Polen zie en hoor zeggen: Monika, ik vraag om hulp. Misschien is dit het, heel triest maar waar. Alle dakloze mensen, kijk alsjeblieft naar ons voorbeeld. We zijn een nieuw leven begonnen toen we niet meer jong waren, maar het is mogelijk, alles is mogelijk, dus in dit nieuwe jaar vraag ik je om te geloven, diep te geloven en jezelf te laten helpen. Misschien is dit weer een kort verhaal uit ons leven, waarin veel mensen niet geïnteresseerd zullen zijn, maar ik probeer met hulp dichter bij je te komen. Geloof doet wonderen, geloof verzet bergen, geloof brengt alle goede veranderingen. Ik vraag je om je niet te schamen om te vragen, om fouten toe te geven, we zijn tenslotte ook maar mensen…

Tot volgende maand,

Monika

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Educatieproject

Geef je op voor het educatieproject van Straat Consulaat en ROC Mondriaan

Op dinsdag 13 februari 2024 start er weer een nieuwe ‘Terug naar school’ training. Deze 10-weekse training is voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar die graag willen onderzoeken of en zo ja, welke opleiding ze willen volgen. Gedurende dit traject krijg je 3 middagen per week les in basisvaardigheden van rekenen en Nederlands. Daarnaast ga je samen met een decaan onderzoeken welke opleiding en welk niveau passend is. Vanuit Straat Consulaat krijg je ook begeleiding bij het bezoeken van Open Dagen, de inschrijving van je opleiding en het aanschrijven van fondsen om je opleiding te bekostigen.

Dus:
* Sta jij ingeschreven in Den Haag, Rijswijk of Delft?
* Ben je tussen 13 februari t/m 25 april op dinsdagmiddag, woensdagmiddag en donderdagmiddag beschikbaar?
* Lukt het je om gedurende deze training zelfstandig naar de Waldorpstraat 120 in Den Haag te komen?

Geef je dan op voor deze training bij Roos Schrama. Je kan haar bereiken via roos@straatconsulaat.nl (mailto:roos@straatconsulaat.nl) of op 06-34623071. Voor het volgen van deze training hoef je niet dakloos (geweest) te zijn. We vinden het ook fijn als je mensen in je omgeving vertelt over deze kans, dus ken je iemand voor wie het misschien wat is, stuur deze informatie vooral door!

p.s. ben je 27 jaar of ouder? Informeer dan snel of er nog plek is!

Roos

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Nieuwe vrijwilliger: Deny

Hallo allemaal,

Mijn naam is Deny. Ik ben 33 jaar, geboren in Den Haag.

Voordat ik aanklopte bij Straat Consulaat, was ik geruime tijd dakloos. Ik leefde voor een periode in het Delftse Hout en ik kwam ook vaak in Den Haag.
Daarvoor woonde ik in Ridderkerk met mijn toenmalige vriendin.

Voordat Corona begon, heb ik een ruime tijd in India gewoond. Daar heb ik geleerd hoe ik van binnen, als mens, een geweldig bestaan kan ervaren.
Helaas bij terugkomst in Nederland kwam ik in een duistere periode terecht, daar klim ik nu weer uit middels de handvatten die ik daar gekregen heb.

Ik voel me trots en blij om als lid in het team te worden opgenomen, ik kijk er weer naar uit om nieuwe mensen te leren kennen en me in de Achterban nuttig te kunnen maken.

Ik ben ook dichter en heb een gedicht toegevoegd over het straatleven.

Blije groet aan iedereen! Deny 🙂

Stoïsch

Geen hoge ogen gegooid.
Wel lage blikken gevangen.

Het publiek sprak ons toe, in de vorm van hun houding.

Het greep me, smeet me, teruggegeven als tooi,
Groepje eliten ging de kroon nog behangen.

Falende leden, meedogenloos moe, ik hield zo nog vast aan de kracht zonder woord,
en had ik mijn kap aan de stok opgehangen.
Ik wend tot het licht en doe wat mij hoort.

–DevA–

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Tip van de maand

Op zondag 28 januari tussen 12:00u en 18:00u wordt er een evenement in het Opera Zalencentrum (Fruitweg 28-34 Den Haag) gehouden. Het gaat om een groot jaarlijks evenement: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy (WOŚP).
Onze vrijwilliger Agnieszka is erbij!

Het is de grootste liefdadigheidsorganisatie in Polen, waarbij er groepen over de hele wereld benefietacties opzetten. In Nederland doen alle grote steden mee. De hele dag wordt op Poolse TV gepromoot met bekende Poolse sterren. In veel plaatsen worden er een soort van “kermis” plekken georganiseerd waar veel Poolse mensen bij elkaar komen.
Doel is om geld in te zamelen voor een goed doel – de focus is altijd medisch, zoals medische apparatuur of steun voor zieke kinderen. Dit jaar wordt er geld ingezameld voor de aankoop van apparatuur bedoeld voor diagnose, monitoring en revalidatie van longziekten.
Het is een evenement dat alle Poolse mensen met elkaar verbindt, Poolse mensen doen massaal mee. Iedereen is welkom!
Meer weten? Laat het aan Mieke weten, dan brengt zij je in contact met Agnieszka.

 

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger