Marlies Filbri schrijft artikelen en opiniestukken over haar werk als directeur van het Straat Consulaat.

Donderdagavond 26 januari 2023 schoof het ik voor het eerst aan bij het Sociaal Juridisch Stadsoverleg. Dit is een platform van sociale rechtshulpverleners (advocaten, het Juridisch Loket, Den Haag op Maat, rechtswinkel, ombudsman), waar informatie wordt uitgewisseld over rechtszaken van burgers tegen de overheid op diverse terreinen waaronder de kindertoeslagenaffaire maar bijvoorbeeld ook richting verhuurders als mensen onterecht hun huis worden uitgezet.

Ik was hier op uitnodiging van een voormalig bestuurslid van Straat Consulaat, Ineke van den Brûle, sociaal advocaat. Zij staat als sociaal advocaat al vele jaren kwetsbare mensen bij. Ik kwam met haar in gesprek over de situatie en positie van arbeidsmigranten in Den Haag.

De manier waarop arbeidsmigranten in Den Haag als groep wordt geweerd uit de permanente winteropvang is een schending van rechten en voor ons een dagelijkse confrontatie met één bak ellende. Het klopt niet en we hebben dit al diverse malen bij de Gemeente Den Haag aangegeven. Bij de raad, bij de wethouders, bij de tweede kamer, bij de ministeries. Per individu moet het verblijfsrecht van EU-migranten worden vastgesteld. Als mensen verblijfsrecht hebben, dan hebben ze net zo veel recht op toegang tot de opvang als anderen. Het is overigens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die dat verblijfsrecht vast moet stellen en niet de gemeente.

Op Ineke’s uitnodiging legde ik gisteravond de situatie voor aan de aanwezige juristen en kreeg van hen zeer behulpzaam advies. Volgende week gaat één van hen ons helpen met één van onze cliënten die nu in het bos slaapt maar al meer dan 4 jaar in Nederland werkt en op basis daarvan gewoon WW en toegang tot de opvang moet krijgen. Ik houd jullie op de hoogte!