foto: Arenda Oomen van Hugo de Jonge, demissionair woonminister.

Demissionair woonminister Hugo de Jonge had een doel: in alle gemeenten moest de toekomstige woningvoorraad bestaan uit 30 procent sociale huurwoningen. Dat gaat niet lukken, blijkt uit zijn nieuwste wetsvoorstel.

Jongeren die langer thuis wonen omdat ze geen huis kunnen vinden. Huurders die meer dan de helft van hun inkomen uitgeven aan hun woning. Ouders die gaan scheiden, maar niet kunnen verhuizen vanwege de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning.

Het probleem is duidelijk: Nederland heeft een schrijnend tekort aan betaalbare woningen.

Daar probeert demissionair woonminister Hugo de Jonge verandering in te brengen met een hele serie wetsvoorstellen. Een van de belangrijkste, de zogenoemde Wet versterking regie volkshuisvesting, ligt nu bij de Tweede Kamer. Maar zoals de totstandkoming van de wet ook laat zien, is de praktijk weerbarstig.

Twee jaar geleden vertelde De Jonge aan Trouw wat hij met de wet wilde bereiken. In elke gemeente moest de woningvoorraad – het totaal aantal woningen – voor minstens 30 procent uit sociale huurwoningen gaan bestaan. Op dat moment was dat gemiddeld zo’n 27 procent. ‘Er zal hier en daar ruimte moeten zijn voor maatwerk’, zei de minister op de vraag of dat haalbaar was. ‘Maar die 30 procent sociale huur is het streven, daar moet elke gemeente naartoe groeien. Dat is geen vrijblijvende zaak.’

Lees het volledige artikel op de website van de correspondent:

Hugo de Jonge wil meer sociale huur, maar zijn plannen werken averechts

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!