Reinier van Zutphen, Nationale Ombudsman. Foto: Arenda Oomen.

De overheid moet burgers actiever informeren over hun recht op toeslagen en regelingen. Die oproep doen de Nationale ombudsman en Sociaal Werk Nederland aan de politiek. Ze zien steeds meer mensen die voorzieningen mijden doordat ze de overheid niet meer vertrouwen.

“De angst om een fout te maken bij het aanvragen van een voorziening of regeling en daardoor het krijgen van boetes of grote bedragen moeten terugbetalen neemt toe”, zegt Marloes de Bie van ‘Kansrijk Oost en Kansrijk Groningen’. Via dat project kunnen minima financieel advies en hulp krijgen bij het aanvragen van voorzieningen.

Hoewel de Nationale ombudsman geen exacte cijfers heeft, blijkt uit onderzoek van die organisatie dat mensen specifieke voorzieningen of toeslagen niet meer aanvragen, terwijl ze er wel recht op hebben.

“De kinderopvangtoeslagaffaire is het bekendste voorbeeld waarbij de overheid is doorgeschoten in zijn fraudebeleid”, vertelt ombudsman Reinier van Zutphen. “Het is ook een gevolg van een algehele kentering van het vertrouwen in de overheid.”

Lees het volledige artikel op de website van de NOS:

Wantrouwen in de overheid: 'Burgers zijn kopschuw geworden'

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!