In Den Haag staan duizenden woningen leeg, wat de politiek zorgen baart te midden van een wooncrisis en bouwstilstand. Volgens recente CBS-cijfers van januari 2022 stonden er 15.006 woningen leeg, waarvan 8280 al meer dan een jaar en 6412 meer dan twee jaar.

Deze leegstand betreft voornamelijk administratieve leegstand, waar geen geregistreerde bewoners zijn of het pand niet als tweede huis wordt gebruikt. Toch zijn er nuances; diplomaten en arbeidsmigranten registreren zich niet altijd, en sommige woningen worden voor toeristische verhuur gebruikt. De Haagse politiek maakt zich zorgen vanwege het aanhoudende woningtekort en wil leegstand beboeten, zoals Utrecht doet.

Den Haag overweegt echter geen leegstandverordening en verkiest een zachtere aanpak, zoals gesprekken met vastgoedeigenaren en het aandragen van potentiële gebruikers. De politiek vindt deze aanpak onvoldoende en pleit voor boetes als stok achter de deur. Wethouder Balster geeft aan dat boetes pas overwogen worden als de huidige maatregelen niet effectief blijken. Een politiek debat over de aanpak van leegstand staat gepland.

Lees het volledige artikel op de website van het AD:

Duizenden woningen staan leeg in Den Haag: ‘Schokkend, moet niet kunnen in een wooncrisis’