In de Verenigde Staten drijven steeds meer lokale autoriteiten daklozen van de straat. De staat Missouri zal vanaf dit jaar zelfs mensen beboeten die op straat slapen. De toenemende repressie komt op een moment dat de financiering voor daklozen teruggeschroefd wordt.

Wie recent op bezoek is geweest in de Verenigde Staten, kan het wellicht bevestigen: het aantal daklozen in Amerikaanse steden is de voorbije jaren enorm toegenomen. In 2020 waren over heel het land 580.466 mensen dakloos. Dat zijn cijfers van de organisatie National Alliance to End Homelessness. Nochtans zien non-profitorganisaties die zich inzetten voor daklozen, hun budgetten krimpen. Lokale autoriteiten gebruiken steeds meer repressie om daklozen te verdrijven.

In de staat Missouri bijvoorbeeld is sinds 1 januari een nieuwe wet van kracht die het voor iedereen strafbaar maakt om op staatseigendom te slapen. Wie in openbare parken of onder snelwegen slaapt, kan een boete krijgen tot 750 dollar (706,54 euro). Herhaaldelijke overtredingen kunnen leiden tot een gevangenisstraf van 15 dagen.

Lees het complete artikel op de website van vrt.be:

Van Los Angeles tot New York: steeds meer steden en staten in de VS jagen daklozen van straat