PERSBERICHT

Straat Consulaat opent op 29 juni haar nieuwe pand aan de Torenstraat in Den Haag. Wij zijn enorm blij met deze ontmoetingsplek, die ons in staat stelt om dakloosheid een eerlijk gezicht te geven en een positieve impact te creëren in de stad. De koffiebar, Straat Bakkie op de begane grond is het kloppend hart van deze nieuwe ontmoetingsplek. Dit willen we graag met iedereen groots openen. Maar valt er eigenlijk wel wat te vieren?

Dakloze mensen die zich nu melden krijgen in Den Haag geen hulp en noodopvang
Mensen die zich nu melden bij het daklozenloket en van wie wordt vastgesteld dat ze problemen hebben op meerdere leefgebieden, krijgen geen onderdak omdat er op dit moment een wachtlijst is van 120 mensen voor de noodopvang. Deze mensen moeten zich maar zien te redden op straat of in bootjes, tuinhuisjes, schuurtjes of tenten in bossen en duinen. Naast deze 120 mensen zijn er veel mensen die dezelfde problematiek hebben maar niet op een wachtlijst worden geplaatst, omdat ze geen recht zouden hebben op opvang. Marlies Filbri, directeur Straat Consulaat: ‘De situatie in Den Haag op straat is onhoudbaar en vraagt om onmiddellijke actie waaronder genoeg betaalbare huisvesting, maar ook het uitbreiden van opvangmogelijkheden.’

Negatieve beeldvorming staat in de weg van daadwerkelijke verandering
Dakloze mensen worden nog steeds gestraft puur vanwege hun dakloosheid. Er wordt gesproken over dakloze mensen alsof zij het probleem zijn dat simpelweg wordt doorgeschoven naar andere gemeenten. Daarnaast worden bankjes bij Centraal Station weggehaald en is er zelfs geopperd om mensen te beboeten die geld geven aan dakloze mensen op straat, onder het voorwendsel dat het straatbeeld in Den Haag wordt vervuild. Deze schijnoplossingen dragen niets bij aan het oplossen van het daadwerkelijke probleem.

Om aandacht te vragen voor deze kwestie en de manier waarop er in de politiek en samenleving over dakloze mensen wordt gesproken, opent Straat Consulaat niet alleen haar nieuwe pand, maar organiseert ook de week van de eerlijke beeldvorming. Met onder andere een beeldvormingscampagne en een foto-expositie genaamd: ‘Zie jij wie dakloos is? Wij ook niet!’, willen we de negatieve beeldvorming van dakloze mensen veranderen en laten zien hoe dit de oplossingen van het daadwerkelijke probleem in de weg staat.

Samen lossen we dit probleem op! Het nieuwe pand en de koffiebar ‘Straat Bakkie’: Een ontmoetingsplek.
Het Straat Consulaat blijft geloven in een oplossing. Marlies Filbri benadrukt: ‘Dakloze mensen zijn de slachtoffers van de huidige wooncrisis. De inzet van veel Haagse inwoners is nodig om verandering te bewerkstelligen.’

We nodigen iedereen daarom van harte uit om vanaf 3 juli naar onze koffiebar te komen en in gesprek te gaan met (voormalig) dakloze mensen, die daar heerlijke Haagse ‘Straat Bakkies’ serveren. Voor de barista’s in opleiding een manier om werkervaring op te doen en weer mee te draaien in de maatschappij. Samen streven we naar een inclusieve stad waarin iedereen de kans krijgt om een waardig en veilig leven te leiden.

 


Noot voor de redactie
De opening begint donderdag 29 juni om 15:15 uur op het Torenplein voor IJssalon Florencia met muziek van Street Performer Suny, een openingswoord van de directeur gevolgd door een talkshow met netwerkpartners en mensen die dakloos zijn of zijn geweest. Rond 16.00 uur wordt het lintje doorgeknipt door een voormalig dakloze jongere samen met voormalig wethouder Maatschappelijke Opvang Bert van Alphen. Daarna kan iedereen het pand en de foto-expositie bezoeken. Voor interviews met Marlies Filbri, directeur Straat Consulaat of ervaringsdeskundigen kan gebeld worden met Marlies Filbri: 06-43833590 of Roos Rademaker 06-17850928.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger