De kraakbeweging in Amsterdam maakt mogelijk een comeback. Vergelijkbaar met een halve eeuw geleden, toen er een schrijnend gebrek aan huisvesting was en talloze gebouwen leegstonden, is de stad momenteel getuige van 19.000 onbewoonde woningen. Krakers beweren dat “nood boven wet gaat”. De vraag is of de kraakbeweging opnieuw zal opflakkeren, parallel aan de bloeiperiode in de jaren ’70.

Hans Pruijt, een voormalige kraker en zelfverklaarde ‘kraakprofessor’, legt uit dat kraken toen een georganiseerd proces was waarin mensen elkaar hielpen en wachtlijsten hanteerden. Tegenwoordig is kraken complexer door de aanwezigheid van antikraakbewoners en de illegale status ervan. Desondanks blijft de druk van de woningnood aanhouden.

Pruijt stelt dat het vooruitzicht om binnen tien jaar een woning te bemachtigen voor veel mensen onhaalbaar is, net zoals destijds. Het verzet groeit tegen de lege beloften van woningbouwplannen, en er zou opnieuw een voedingsbodem kunnen ontstaan, vergelijkbaar met de jaren ’70.

Lees het volledige artikel op de website van nporadio1.nl:

Is kraken terug van weggeweest?

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!