Nederland is sterk gedaald op de internationale ranglijst voor kinderrechten. Het land staat nu op de 20e plaats, terwijl het vorig jaar nog op de vierde plaats stond. De slechte scores op het gebied van gezondheid en gunstige omstandigheden voor kinderrechten zijn hiervoor verantwoordelijk.

Volgens KidsRights, de organisatie achter de ranglijst, schendt Nederland fundamentele kinderrechten, met name op het gebied van jeugdzorg en jeugdbescherming. De lange wachttijden voor hulp en het gebrek aan bescherming zijn schandelijk, volgens Marc Dullaert van KidsRights. De decentralisatie van jeugdzorg naar gemeenten sinds 2015 heeft bijgedragen aan deze problemen. Kinderen in kwetsbare situaties worden het hardst getroffen, met name die afhankelijk zijn van jeugdzorg, opgroeien in armoede of in asielzoekerscentra verblijven.

KidsRights pleit voor meer geld en de verantwoordelijkheid van de nationale overheid in plaats van gemeenten. Zweden staat bovenaan de ranglijst, terwijl Sierra Leone onderaan bungelt. KidsRights meldt dat wereldwijd de situatie voor kinderen zorgwekkend is, met een verwachte toename van kinderen onder de armoedegrens en kinderarbeid.

Lees het volledige artikel op de website van de NOS:

Nederland daalt verder op kinderrechten-ranglijst, 'om je te schamen'

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!