De gemeente Utrecht gaat gebruikmaken van een zogeheten ‘ethos-light’-telling om het aantal dak- en thuislozen in de regio beter in kaart te brengen. Dat heeft wethouder Rachel Streefland donderdag toegezegd. Ook Rotterdam, Amsterdam en Den Haag doen mee.

‘Ethos’ staat voor ‘European Typology of Homelessness and Housing Exclusion’. Deze methode hanteert een brede definitie van dakloosheid. Volgens het systeem is er pas sprake van volwaardige huisvesting als iemand een woning heeft die fysiek in goede staat is, als dit een plek is met privacy waar vrienden en kennissen over de vloer kunnen komen én wanneer er sprake is van rechtsbescherming door bijvoorbeeld een huurcontract.

In de ‘light’-telling die de gemeenten nu willen gaan gebruiken wordt iemand bestempeld als dak- of thuisloos wanneer er sprake is van een gebrek aan twee van de drie bovenstaande criteria. Op deze manier worden er ook mensen meegeteld die nu vaak nog onder de radar blijven. Zo kijkt het CBS bijvoorbeeld voornamelijk naar mensen die op straat slapen of van opvanglocaties gebruikmaken, maar daaronder valt lang niet iedere dak- of thuisloze.

Lees het volledige artikel op de website van het AD:

Beter zicht op wie er dak- of thuisloos zijn: gemeente gaat het anders in kaart brengen

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!