In navolging van de gemeente Eindhoven, krijgen ook een aantal jongeren in Amersfoort en drie gemeenten in de Rijnstreek een zogenaamd ‘Bouwdepot’: een uitkering die bestaanszekerheid biedt en daarmee schulden en dakloosheid moet voorkomen. De waarschuwing van voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken Dennis Wiersma leggen de gemeenten naast zich neer.

Eén-nul achter
‘Alle jongeren verdienen alle kansen op een goede toekomst. Jongeren met schulden of die pech hadden met een slechte start thuis, staan echter vaak al één-nul of meer achter op hun leeftijdsgenoten’, vindt jeugdwethouder Cees van Eijk (GroenLinks) van Amersfoort. Tien jongeren die in een dergelijke kwetsbare positie verkeren, krijgen daarom binnenkort een Bouwdepot. Dat betekent: elke maand 1050 euro aan ‘leef- en leergeld’ dat de jongeren naar eigen inzicht mogen besteden om te werken aan hun toekomst.

Inkomensondersteuning
Ook drie gemeenten in de Rijnstreek zetten een pilot met het Bouwdepot op. Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braasem bieden gezamenlijk een Bouwdepot-traject aan vijf jongeren aan. De methode is bedoeld om schulden of dakloosheid te voorkomen of, waar nodig, op te lossen. Jongeren tussen 18 en 21 die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering en niet door hun ouders worden ondersteund, moeten rondkomen van zo’n 250 euro per maand, legt jeugdwethouder Han de Jager (CDA) van Alphen aan den Rijn uit. ‘Daar ga je het niet van redden. Met het Bouwdepot vindt daadwerkelijke inkomensondersteuning plaats.’

Lees het complete artikel op de website van binnenlandsbestuur.nl:

Meer gemeenten aan de slag met 'leergeld' voor jongeren