Hoe blijf je schoon als je noodgedwongen op straat leeft? Almin Zolotic (36) uit Rotterdam heeft sinds een moeilijke echtscheiding in september 2019 geen huis meer. Hij wast zichzelf met een fles water boven een toilet, want openbare douchevoorzieningen zijn er niet. Daarom wil hij dit jaar op drie plekken in Rotterdam openbare douches neerzetten waar mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats gebruik van kunnen maken.

Het leven op straat leerde hem dat het vinden van een plek om dagelijks te douchen erg lastig is in de wereldstad. “Het is echt schrijnend. De gemeente zou verantwoordelijkheid moeten nemen en noodvoorzieningen moeten realiseren. Iedereen heeft de behoefte om zich fris te voelen en heeft recht op een lekkere douche.”

Huidige voorzieningen schieten tekort
Almin vindt dat ook de voorzieningen voor dak- en thuislozen tekortschieten. “Ik ben er zelf echt van geschrokken toen ik op straat terecht kwam. Ik liep naar binnen bij de Pauluskerk en vroeg of ik mezelf daar even mocht opfrissen. Maar ik heb een verblijfsvergunning en dit is een bed-bad-broodvoorziening. Dus werd ik geweigerd. Ook bij het Leger des Heils kwam ik niet binnen toen ik echt hulp nodig had, aan het begin van de harde lockdown.”

Lees het complete artikel op de website van rijnmond.nl:

Dakloze Almin strijdt voor openbare doucheruimtes: 'Hygiëne is een fundamenteel recht'