Daklozen worden vaak verkeerd begrepen. Het heersende idee is dat ze hun geld verspillen aan verslavende middelen. Echter, een interessant experiment, uitgevoerd door onderzoekers van de University of British Columbia in Vancouver, onthult een totaal andere realiteit.

In het onderzoek ontvingen 50 daklozen een eenmalige toelage van $7500, terwijl 65 daklozen zonder geld als controlegroep dienden. De resultaten verbazen: degenen met de toelage brachten 99 dagen minder op straat door, bespaarden de samenleving $777 aan opvangkosten en gaven hun geld vooral uit aan basisbehoeften zoals huisvesting, kleding, voedsel en vervoer, niet aan genotmiddelen.

Desondanks blijven vooroordelen bestaan. Het onderzoek benadrukt dat daklozen vaak niet voldoen aan de stereotypen van verslaving en psychische problemen. Het succes van dit experiment werpt de vraag op of een basisinkomen een mogelijke oplossing zou kunnen zijn voor dakloosheid. Hoewel er nog steeds debat bestaat over de effectiviteit van basisinkomen, kan het helpen armoede te verminderen en daklozen uit hun ellendige situatie te halen. Het is een perspectief dat de samenleving moet overwegen in haar voortdurende strijd tegen dakloosheid.

Lees het volledige artikel op de website van scientias.nl:

Daklozen allemaal aan de drank of drugs? Dat valt wel mee. En een basisinkomen zou veel van hun problemen oplossen

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!