Geen werk = geen huis. Het is de schrijnende situatie voor onder andere Michael en Rafal uit Polen en Lauris uit Letland. Ze werkten bij een uitzendbureau en kregen via hun werkgever een huis. Maar toen er geen werk meer was, waren de arbeidsmigranten plots dakloos. De afgelopen maanden bood de corona-noodopvang een oplossing, maar nu zwerven ze weer over straat.

Het gaat om honderden arbeidsmigranten uit Midden en Oost-Europa die dakloos zijn in de grote steden. Iets wat Ineke Bergsma al veel langer wist, als veldwerker bij de stichting Ontmoeting in Rotterdam. Doordat er een noodopvang kwam, werden de grote aantallen zichtbaar.

“Ineens zagen wethouders in grote steden dat er grote groepen arbeidsmigranten zich meldden voor die tijdelijke noodopvang. Tot die tijd leefden ze vrij onzichtbaar voor de meeste mensen. Overdag onopvallend op straat, ’s nachts onder bruggen, in parken of parkeergarages.”

Nu de opvang sinds 1 juni 2021 is gesloten – ondanks acties van belangenorganisaties voor dak- en thuislozen – komen de arbeidsmigranten weer op straat terecht. Bergsma gaat op zoek naar daklozen en Nieuwsuur gaat met haar mee.

Lees het complete artikel van Nieuwsuur/NOS via de onderstaande link:

Arbeidsmigranten in Nederland: geen werk = geen huis

Bij de foto: Geen mens op Straat. Ook wethouder Bert van Alphen onderkent dit! Helaas is dit nog steeds niet de realiteit!