Daklozen in de noodopvang tijdens Corona.
Voor alle mensen in Den Haag die geen huis hebben en op straat moeten slapen is er vanwege de strenge Corona maatregelen dag en nachtopvang georganiseerd bij de StayOkay in Den Haag. Straat Consulaat is dagelijks aanwezig om daar waar nodig ondersteuning te geven en een vinger aan de pols te houden.

Wie zijn de mensen eigenlijk die op straat moeten overleven en alleen de opvang in kunnen bij vorst en tijdens een Coronapiek? Wat is de reden dat ze op straat slapen? Hoe lang slapen ze al op straat?
Over al dit soort vragen maken wij portretten en wat hun verblijf in het StayOkay hostel met ze doet.

Vandaag spraken we:

Naam: Roy
Leeftijd: 64
Geslacht: Man

Hoe lang ben je al op straat?
Ik heb hiervoor nooit buiten geslapen. Ik heb voor het eerst met dit soort problemen te maken.

Waar en hoe overleef je?
Ik ben nu veilig in het StayOkay hotel en probeer mijn zaakjes op een rij te krijgen.

Wat is het verhaal?
Ik ben geboren in Indonesië, mijn ouders zijn geëmigreerd naar Nederland in de jaren 60. Ik ben opgegroeid in Wassenaar en heb hier een fijne jeugd gehad. Op mijn 19e ben ik naar Amerika gegaan om verder te studeren en heb mijn bachelor gehaald. Toen heb ik de liefde gevonden en ben ik in de jaren 90 naar Singapore verhuisd en heb meer dan 20 jaar bij een bank gewerkt.
Daarna ben ik vanwege de financiële crisis van baan veranderd naar logistics en heb ik dat 12 jaar gedaan. Ik ben in de problemen gekomen in Singapore omdat ze me met wietzaadjes hebben gesnapt. Mijn broer heeft me verraden. Ze hebben me 6 maanden vast gezet in de gevangenis en toen hebben ze mij verzocht het land te verlaten. Ik stond voor een lastige keuze maar ik heb vervolgens voor Nederland gekozen omdat ik immers de Nederlandse Nationaliteit heb. Helaas ben ik in Singapore van mijn pensioengeld beroofd en in Nederland van mijn laatste 1000 euro. 
In Den haag heb ik me bij het daklozenloket gemeld, en ben ik in de StayOkay geplaatst. Nu ben ik aan het onderzoeken wat mijn opties zijn.

Wat is je wens?
Ik wil graag opnieuw beginnen aan een normaal leven, zou graag een baan vinden, ondanks mijn leeftijd zou ik nog wel aan een nieuwe carrière willen beginnen.

Wat zou je helpen?
Iemand die de weg weet, die mij kan ondersteunen, ik ga nu naar het inloop spreekuur van het Straat Consulaat hier in het hotel.

Wat betekent het voor je dat je nu binnen kan zijn?
Ik ben best wel teleurgesteld omdat ik het niet gewend ben om in de opvang te zitten. Ik had niet verwacht dat dit mijn lot zou zijn in Nederland, maar het is beter dan niets.

Foto:  Eveline van Egdom