In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseerden Straat Consulaat en het platform Jong doet Mee! het ‘jeugdhulpdebat’. Jong doet Mee! is een platform van cliëntenraden uit de jeugdzorg, ExpEx en de ervaringsdeskundige vrijwilligers die zijn verenigd in de Achterban jongeren van het Straat Consulaat.

De avond begon met een ijsbreker: Over de streep!, waaruit duidelijk werd dat mensen in de zaal vaak dezelfde ervaringen in het leven hebben gehad. Er zijn meer mensen die vroeger gepest zijn, die een kind zijn van gescheiden ouders, voor korte of lange tijd niet thuis hebben gewoond en ook de eenzaamheid slaat bij iedereen wel eens toe.

Nadat het ijs gebroken was startten we met het Lagerhuisdebat aan de hand van twee stellingen. De stelling over het tekort aan betaalbare huisvesting voor jongeren levert direct veel discussie op. De wil om hier aan te werken is er bij iedereen maar in de praktijk zien we daar nog niet veel voor terug. Iedereen is het er wel over eens dat we belemmerende regels als de kostendelersnorm moeten afschaffen, samenwonen moeten simuleren en dat we moeten investeren in betaalbare huisvesting voor kwetsbare jongeren.

Bij de tweede stelling ontstaat er een diepgaandere discussie over het leveren van hulp voor jongeren met complexe problemen. Er worden door de jongeren persoonlijke verhalen gedeeld en oplossing bedacht. De aangestelde jongerenregisseurs in Den Haag zijn een succes voor jongeren met complexe problemen. Dit zouden we voor veel meer jongeren moeten regelen. Ook moet er in de gemeente veel meer integraal en samengewerkt worden. Hier zijn we het allemaal wel over eens. Om de politici te blijven inspireren om de overgang vanuit de jeugdzorg te versoepelen, geven we iedereen een ingelijste Big 5 mee die ze kunnen ophangen in het fractiekantoor.

Aan het eind van de avond gaan de jongeren en de politici nog persoonlijk met elkaar in gesprek. De complimenten over het debat vliegen door de zaal heen! We kijken terug op een positief en vooral gelijkwaardig debat.

Benieuwd welke partijen wat gezegd en beloofd hebben? Download dan het uitgebreide verslag van het debat onderstaand.

Verslag

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Berichten over Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Onze Achterban jongeren wil ook dit jaar weer veel van zich laten horen. Afgelopen twee jaar hebben zij actief meegedacht over het actieplan dakloze jongeren in Den Haag en er is heel veel gerealiseerd. Daar zijn we heel trots op maar we zijn er nog niet. Als het gaat om goede hulp aan dak- en thuisloze jongeren is er nog heel veel te doen! Klik en Lees hier!

Wat wij als zorgaanbieders belangrijk vinden voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid? Dat lees je in dit pamflet dat wij, samen met Anton Constandse en Fonteynenburg naar alle fractievoorzitters van politieke partijen in de gemeenten binnen de regio Haaglanden hebben verstuurd. Klik & lees hier!

Weet jij al welke politieke partij in maart jouw stem krijgt bij de gemeenteraadsverkiezingen? Om je te helpen een keuze te maken wordt donderdag de StemWijzer van voorlichtingscentrum ProDemos gelanceerd. Klik & Lees hier!

Straat Consulaat ontwikkelde een meetlat, legde de verkiezingsprogramma’s hiernaast en kwam tot de conclusie dat geen enkel programma een complete strategie op dakloosheid biedt. Marlies Filbri, directeur Straat Consulaat: ‘Het college legde tijdens de vorige coalitieperiode de lat hoog voor zichzelf. Niemand in Den Haag hoefde op straat te slapen. Helaas is dat bij lange na niet gelukt.’ Klik en Lees!

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Achterban gesprekken met politieke partijen in Den Haag

Onze Achterban jongeren wil ook dit jaar weer veel van zich laten horen. Afgelopen twee jaar hebben zij actief meegedacht over het actieplan dakloze jongeren in Den Haag en er is heel veel gerealiseerd. Daar zijn we heel trots op maar we zijn er nog niet. Als het gaat om goede hulp aan dak- en thuisloze jongeren is er nog heel veel te doen! Klik en Lees hier!

De Achterban jongeren brengen een bezoek aan het campagnepand van Groen Links en werden ontvangen door campagneleider en voorzitter Jarre Middeljans van Groen Links Den Haag. Klik & Lees hier!

De Achterban jongeren brengen een bezoek aan het campagnepand van de PvdA. We worden ontvangen door Janneke en Tim Somers respectievelijk nummers  4 en nummer 3  op de kieslijst van de PvdA. Klik & Lees hier!

Achterban jongeren op bezoek bij het CDA. We spreken af in het partijgebouw van het CDA. Een prachtig pand, waar mensen vroeger contant hun waterschapsbelasting betaalden. We hebben een gesprek met Astrid Frey. Astrid is de politiek in gegaan omdat ze het belangrijk vond om mee te praten over onderwerpen die ze belangrijk vindt en moedigt de jongeren aan om dit ook te doen. Klik & Lees!

Achterban jongeren bezoeken de Partij van de Dieren. We worden ontvangen door Robin Smit, die ons rondleidt door de fractiekamer en voorstelt aan zijn collega’s. Klik en kijk & lees verder!

Achterban jongeren op bezoek in het campagnepand van de HSP. We zijn in het mooi hoge campagnepand van de HSP en hebben een gesprek met Fatima Faïd, Arantxa Polak en Ineke van Brûle. Zij staan alle drie op de kieslijst van de HSP.  Arantxa was vroeger actief bij de Achterban jongeren, een jongere van het eerste uur. Ineke is bekend voor Vaish, zij hebben samen opgetrokken tijdens het woonprotest. Fatima is raadslid en lijsttrekker van de HSP. Klik en lees verder!

Achterban jongeren bezoeken het campagnepand van D66. We bezoeken het campagnepand van D66 en gaan in gesprek met raadslid Marije Mosterd. Marije is bekend met de jongeren en werkt hiernaast in het onderwijs als jongerencoach, waar ze in haar baan probeert te ontschotten, om de juiste hulp op gang te krijgen voor jongeren in het onderwijs. Klik en Lees verder!

Achterban jongeren bezoeken het campagnepand van de SP. We worden ontvangen door Rick Hoefsloot nummer twee op de lijst en Maarten van Orden nummer twaalf op de lijst bij de SP, in het campagne pand in het hart van Laak.  Klik en lees verder!

Achterban jongeren brengen bezoek aan het partijbureau van de Christen Unie. We worden ontvangen in een lange gang, met allemaal partijkantoren. De grootte van het kantoor, hangt af van het aantal zetels dat je behaald. CU staat stabiel op één zetel, maar hoopt dit jaar een extra zetel te bemachtigen. We worden ontvangen door Judith Klokkenburg, lijsttrekker bij de CU. Klik en Lees verder!

Achterban jongeren brengt bliksembezoek aan campagnepand van Hart voor Den Haag. Omdat het nog niet gelukt was om een afspraak te maken, besloten de jongeren een onverwachts bliksembezoek te brengen aan Hart voor Den Haag/ Groep de Mos. We werden ontvangen door fractie vertegenwoordiger Monique Stuivenberg. Klik & Lees verder!