Beeld: Sandra Beckerman SP.

Demissionair Staatssecretaris Van Ooijen erkent dat de dakloosheid in Nederland tussen 2009 en 2018 een ‘schandalige ontwikkeling’ kende. Er is ook binnen de nieuwe samenstelling in de Tweede Kamer geen meerderheid voor het volledig afschaffen van de kostendelersnorm. Dat bleek dinsdag toen de Kamer een motie van Sandra Beckerman (SP) wegstemde.

Zij diende de motie in bij het debat over het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Tijdens dat debat wees demissionair staatssecretaris Van Ooijen op de eigen verantwoordelijkheid van gemeenten om maatwerk toe te passen.

Kostendelersnorm
De kostendelersnorm houdt in dat uitkeringsgerechtigden die samenwonen met andere volwassenen vanaf een leeftijd van 27 jaar een lagere uitkering ontvangen. Tot 1 januari 2023 was de leeftijdsgrens overigens 21 jaar. Een alleenwonende uitkeringsgerechtigde ontvangt nu 70 procent van de bijstandsnorm, terwijl twee volwassenen met een uitkering in hetzelfde huishouden allebei 50 procent van de bijstandsnorm krijgen. Hoe meer mensen in een huishouden, hoe lager de individuele uitkering.

Lees het volledige artikel op de website van binnenlands bestuur:

Geen meerderheid voor afschaffen kostendelersnorm

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!