Vaak loopt armoedebestrijding spaak omdat ze wordt georganiseerd door mensen die het probleem alleen als buitenstaander kennen. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven waarin ervaringsdeskundigen – die weten hoe armoede voelt – aan de knoppen draaien.

Armoede is een veelkoppig monster. Dat blijkt wel uit de vele voorbeelden van armoedebestrijding die hun doel voorbijschieten. Zo kan een budgetcoach iemand in armoede wel willen helpen met een schuldenapp, maar zolang de persoon in kwestie geen geld heeft, is dat toch vooral een app om geld te beheren dat er niet is. En wat te denken van het promoten van gezonde voeding in een klas waar de meerderheid van de kinderen in armoede leeft en niet ontbeten heeft?

Vaak loopt armoedebestrijding spaak vanwege wat ik de ‘begripskloof’ noem: mensen mét geld (onder wie veel bestuurders, politici en beleidsmedewerkers) snappen vaak de oppervlakte van armoede (ze weten bijvoorbeeld hoeveel mensen in armoede leven en kunnen heel snel de signalen die erop duiden herkennen), maar hebben weinig zicht op de diepte ervan. Op hoe armoede doorwerkt in alle aspecten van het leven – en hoe het daarmee grote invloed heeft op de kansen die je krijgt. En op of je in staat bent die te grijpen.

Lees het volledige artikel op de website van de correspondent:

Armoede kan je ook laten bestrijden door mensen die écht weten wat armoede is

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!