In sommige straten in de Haagse wijken Bouwlust en Vrederust is de armoede zo erg dat 85 procent van de huishoudens flinke betalingsachterstanden hebben. Dat blijkt uit cijfers van incassobureaus.

Het lijkt om behoorlijke schulden te gaan. De bewoners hebben ze bij minstens drie bedrijven en de achterstand is al zeker drie maanden opgelopen. Dat betekent dat ze, volgens de gemeente, ‘zeer waarschijnlijk een echt schuldenprobleem hebben’.

Lees het complete artikel in het AD via de onderstaande link:

https://www.ad.nl/den-haag/armoede-in-haagse-wijk-zeer-hoog


....Er is nog veel méér te lezen...!

Kabinet over bijstandsschulden: ‘Het is aan gemeenten’

Gemeenten moeten ‘zacht zijn waar het kan, en streng zijn waar nodig’. Het kabinet wil van alles doen om het ontstaan van bijstandsschulden te voorkomen, maar uiteindelijk is het aan gemeenten om in de uitvoering de menselijke maat en coulance te bieden.

Nieuwe armoedemeting: 540 duizend mensen arm in 2023

In 2023 waren 540 duizend mensen in Nederland arm. Dat komt neer op 3,1 procent van de bevolking. In 2018 was dat nog meer dan het dubbele. Ruim 115 duizend minderjarige kinderen groeiden in 2023 op in armoede, 3,6 procent van alle minderjarige kinderen.

Kabinet wil mensen met problematische schulden eerder in beeld krijgen

Het kabinet vindt dat mensen die schulden dreigen te krijgen eerder in beeld moeten komen. Met deze en andere maatregelen willen de staatssecretarissen Nobel van Participatie en Integratie en Struycken van Rechtsbescherming het aantal huishoudens met problematische schulden terugdringen. Nu zijn dat er zo’n 700.000.

Ik kreeg talloze reacties op mijn boek over armoede. Dit is wat ik ervan leerde

Het wordt hoog tijd dat de maatschappij anders leert kijken naar mensen in armoede. Dat was mijn doel met mijn boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld. En de vele reacties van lezers leerden mij weer meer over het onderwerp.

De huurtoeslag in 2025 én extra tegemoetkoming van €172

De huurtoeslag van 2025 is nog niet bekend, maar er gaat minder geld naartoe dan aanvankelijk werd beloofd. Wel komt er een tegemoetkoming voor kwetsbare huurders die te veel huur betalen. Die komt er dankzij de onlangs ingevoerde Wet Betaalbare Huur.

Maatregelen voor bestaanszekerheid in een samenleving waar iedereen kan meedoen

Nederlanders meer zekerheid bieden over werk en inkomen. Dat is het doel van de maatregelen op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die het kabinet vandaag presenteert. Hoewel Nederland een welvarend land is, zijn er mensen met zorgen over of ze hun boodschappen wel kunnen betalen, een vast contract kunnen krijgen en volwaardig kunnen meedoen in de maatschappij.

Waarom mensen geen bijstand of toeslag aanvragen

Uit interviews blijkt dat deze burgers weinig vertrouwen hebben in de overheid. Door angst voor terugvorderingen vragen mensen geen toeslagen en bijstand aan, ook als ze daar wel recht op hebben. Dat ontdekte econometrist Olaf Simonse in zijn promotieonderzoek naar financiële stress en niet-gebruik van voorzieningen.

Grootste huurstijging in dertig jaar: ‘Voor mensen met lage inkomens zal dit hard aankomen’

De huurprijzen lagen in juli fors hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat spreekt over de grootste huurstijging in dertig jaar.

Armoede en rijkdom in Nederland: de duursport van overleven en ongeschonden blijven

De sluier van armoede is asgrauw. Het verlamt en ontneemt je menswaardigheid gevangen in een doolhof van formaliteiten, wetten en regels. Het is nauwelijks te verwijten dat de weerloze burger zich afwendt van de overheid.

Bijstand veelvoorkomende bron van schulden

Dit laatste vangnet gaat vaak hand in hand met schulden bij de gemeente. Bijna een op de vijf bijstandsgerechtigden heeft een bijstandsschuld bij de gemeente. De totale waarde van deze openstaande rekening bedraagt 1,4 miljard euro.