Wanneer 11.000 huishoudens in Den Haag Zuidwest de touwtjes aan elkaar moet knopen, waarom zijn dan maar 182 gezinnen klant van de voedselbank? Tijd voor een campagne, vonden ze bij de voedselbank en Stek.

Het zijn getallen die Kees Buist van Stek Den Haag (Stichting voor Stad en Kerk) ontstelde. Maar liefst elfduizend huishoudens in de wijken Bouwlust, Vrederust, Morgenstond en Loosduinen hebben een minimuminkomen. En waar hij misschien nog wel meer van schrok: in sommige straten in Bouwlust en Vrederust hebben 85 procent van de huishoudens betalingsachterstanden. ,,Ik wist wel dat velen in de wijk in een weinig benijdenswaardige financiële situatie verkeren. Maar zo erg? Dat wist ik niet.”

Lees het complete verhaal in het AD:

https://www.ad.nl/den-haag/voedselbank-haaglanden-is-op-zoek-naar-meer-armen

Wilt u meer weten over wat de Stichting Voedselbanken voor u kan betekenen?

https://www.voedselbankhaaglanden.nl/


....Er is nog veel méér te lezen...!

Derk Stegeman: ‘Nieuw kabinet bemoeilijkt ons werk voor kwetsbaren’

Een nieuwe kabinet zal er nu snel komen. Het Hoofdlijnenakkoord stemt niet vrolijk voor de nabije toekomst. Ons werk zal er zeker niet eenvoudiger van worden. Onze inzet voor gemeenschappen die de meest kwetsbaren insluiten, onze strijd tegen armoede en voor meer kansengelijkheid – ook van kinderen en jongeren, de hulp die we bieden aan mensen zonder papieren en de aandacht die we vragen voor hun leefsituaties – in al dit werk zullen we met meer tegenwind en meer tegenwerking te maken krijgen.

Spannende week: Wet betaalbare huur in Eerste Kamer

Dinsdag 18 juni debatteert de Eerste Kamer over de Wet betaalbare huur en op 25 juni volgt de stemming. Voor huurders en woningzoekenden is het belangrijk dat de Eerste Kamer instemt met de wet. Samen met de VNG, BLG Wonen, AOB en diverse vakbonden roept de Woonbond de Eerste Kamerleden dan ook op dit te doen.

Armoede kan je ook laten bestrijden door mensen die écht weten wat armoede is

Vaak loopt armoedebestrijding spaak omdat ze wordt georganiseerd door mensen die het probleem alleen als buitenstaander kennen. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven waarin ervaringsdeskundigen – die weten hoe armoede voelt – aan de knoppen draaien.

Geen meerderheid voor afschaffen kostendelersnorm

Demissionair Staatssecretaris Van Ooijen erkent dat de dakloosheid in Nederland tussen 2009 en 2018 een ‘schandalige ontwikkeling’ kende. Er is ook binnen de nieuwe samenstelling in de Tweede Kamer geen meerderheid voor het volledig afschaffen van de kostendelersnorm. Dat bleek dinsdag toen de Kamer een motie van Sandra Beckerman (SP) wegstemde.

Honderden arme gezinnen krijgen 150 euro extra per maand, wat gaan ze ermee doen?

In Zaanstad, Tilburg en Amsterdam krijgen 600 huishoudens met een bijstandsuitkering gedurende twee jaar maandelijks 150 euro extra, zonder voorwaarden. ‘Gewoon geld geven’ heet het project van het Kansfonds, dat grotendeels wordt gefinancierd door de Postcodeloterij. De deelnemers in Zaanstad hebben inmiddels hun eerste toelage ontvangen.

Mensen in bijstand mogen hogere giften krijgen: ‘Kleine, maar belangrijke stap’

Het bedrag dat mensen in de bijstand mogen ontvangen, wordt verhoogd. Die mensen mogen nu giften tot 1.800 euro per jaar ontvangen die niet worden verrekend. Dit gaat niet alleen om financiële donaties, maar ook om bijvoorbeeld boodschappen en cadeaubonnen.

Rekenen aan de betaalbaarheid van basisinkomen

De afgelopen maanden is gewerkt aan en overzicht betreffende de financierbaarheid van basisinkomen. Er is zowel gerekend aan een variant met en strikt individueel basisinkomen, als aan een variant met een wooncomponent. De mogelijke financiering is voor 85 % expliciet aangegeven, de resterende 15 % is makkelijk te vinden als enkele PM posten worden aangepakt.

Mensen met geld snappen niet wat armoede is – en toch gaan zij over de oplossingen

Een clubje hoogopgeleide mensen met geld bepaalt hoe de problemen van arme mensen moeten worden opgelost. Dat leidt tot slecht advies en oplossingen die niet werken. Wie legt mensen met geld een keer uit wat armoede écht is?

{video} Jong, geldstress en bijna niemand die je helpt

Geldstress bij jongeren blijft vaak onzichtbaar voor schuldhulpverleners, blijkt uit een rondgang van NOS op 3 langs vijftig gemeenten. Hoe kan dat?