Wanneer 11.000 huishoudens in Den Haag Zuidwest de touwtjes aan elkaar moet knopen, waarom zijn dan maar 182 gezinnen klant van de voedselbank? Tijd voor een campagne, vonden ze bij de voedselbank en Stek.

Het zijn getallen die Kees Buist van Stek Den Haag (Stichting voor Stad en Kerk) ontstelde. Maar liefst elfduizend huishoudens in de wijken Bouwlust, Vrederust, Morgenstond en Loosduinen hebben een minimuminkomen. En waar hij misschien nog wel meer van schrok: in sommige straten in Bouwlust en Vrederust hebben 85 procent van de huishoudens betalingsachterstanden. ,,Ik wist wel dat velen in de wijk in een weinig benijdenswaardige financiële situatie verkeren. Maar zo erg? Dat wist ik niet.”

Lees het complete verhaal in het AD:

https://www.ad.nl/den-haag/voedselbank-haaglanden-is-op-zoek-naar-meer-armen

Wilt u meer weten over wat de Stichting Voedselbanken voor u kan betekenen?

https://www.voedselbankhaaglanden.nl/


....Er is nog veel méér te lezen...!

Maatregelen voor bestaanszekerheid in een samenleving waar iedereen kan meedoen

Nederlanders meer zekerheid bieden over werk en inkomen. Dat is het doel van de maatregelen op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die het kabinet vandaag presenteert. Hoewel Nederland een welvarend land is, zijn er mensen met zorgen over of ze hun boodschappen wel kunnen betalen, een vast contract kunnen krijgen en volwaardig kunnen meedoen in de maatschappij.

Waarom mensen geen bijstand of toeslag aanvragen

Uit interviews blijkt dat deze burgers weinig vertrouwen hebben in de overheid. Door angst voor terugvorderingen vragen mensen geen toeslagen en bijstand aan, ook als ze daar wel recht op hebben. Dat ontdekte econometrist Olaf Simonse in zijn promotieonderzoek naar financiële stress en niet-gebruik van voorzieningen.

Grootste huurstijging in dertig jaar: ‘Voor mensen met lage inkomens zal dit hard aankomen’

De huurprijzen lagen in juli fors hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat spreekt over de grootste huurstijging in dertig jaar.

Armoede en rijkdom in Nederland: de duursport van overleven en ongeschonden blijven

De sluier van armoede is asgrauw. Het verlamt en ontneemt je menswaardigheid gevangen in een doolhof van formaliteiten, wetten en regels. Het is nauwelijks te verwijten dat de weerloze burger zich afwendt van de overheid.

Bijstand veelvoorkomende bron van schulden

Dit laatste vangnet gaat vaak hand in hand met schulden bij de gemeente. Bijna een op de vijf bijstandsgerechtigden heeft een bijstandsschuld bij de gemeente. De totale waarde van deze openstaande rekening bedraagt 1,4 miljard euro.

Bestaanszekerheid: draai mensen geen rad voor ogen

Bestaansonzekerheid is ook geworteld in pijnlijke ervaringen uit het verleden, vooral als een levensverhaal getekend is door discriminatie en sociale uitsluiting, schrijft Thomas Kampen in zijn eerste column voor Sociale Vraagstukken.

Wat is een buurtkastje?

Een buurtkastje is een kastje met daarin diverse (houdbare) producten, verzorgingsproducten en soms ook kleding, speelgoed of boeken. Een buurtkastje kan ook een koelkast zijn. Buurtkastjes vind je bij mensen in de (voor)tuin, in buurthuizen of dorpshuizen of op andere (openbare) plaatsen. Op onze kaart vind je (bijna) alle buurtkastjes in Nederland!

Opinie: Kabinet-Schoof moet aan de slag met schuldenaanpak, dat verdient zichzelf terug

Onbetaalbare schulden zijn niet alleen een nijpend individueel, maar ook een groot maatschappelijk probleem dat jaarlijks miljarden kost. Daarom moet het Rijk ervoor zorgen dat de schuldenketen beter werkt.

Tim ‘s Jongers: Ik ga de theaters in met ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’. Kom je ook?

Wat moeten mensen met geld weten over armoede? En wat zie en leer je als je door de ogen kijkt van de mensen over wie het gaat? Om mijn ervaringskennis verder te verspreiden, en het gesprek over armoede te blijven stimuleren, begin ik volgend jaar aan een theatertour.

Aankondiging nieuwe methode om armoede te meten door CBS, SCP en Nibud

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) werken gezamenlijk aan een nieuwe methode om armoede in Nederland te meten.