Coalitiepartij Groep de Mos wil een meldpunt armoede. De partij is geschokt dat in sommige straten van de wijken Bouwlust en Vrederust bij 85 procent van de huishoudens incassotrajecten lopen.

Raadslid Janice Roopram vreest dat de cijfers slechts het topje van de ijsberg weergeven. Tegelijkertijd maken op dit moment in deze twee wijken, in Morgenstond en Loosduinen slechts 182 gezinnen gebruik van de Voedselbank.

Lees onderstaand het artikel in het AD:

https://www.ad.nl/den-haag/geschokte-reacties-op-grote-armoede-bouwlust-en-vrederust


....Er is nog veel méér te lezen...!

Tweede Kamer stemt in met Participatiewet in balans

De Tweede Kamer heeft woensdag ingestemd met het wetsvoorstel Participatiewet in balans. Het is een eerste stap op weg naar een fundamentele herziening van de Participatiewet.

Tweede Kamer wil maatwerk in armoedebeleid

De Tweede Kamer vindt dat er veel te veel regelingen zijn om mensen in armoede te ondersteunen. Die regelingen verschillen per gemeente en zijn vaak ingewikkeld, waardoor er geld op de plank blijft liggen.

Huurbevriezing sociale huur succes voor huurders

De coalitiepartijen willen de huurprijzen in de sociale huursector in 2025 en 2026 bevriezen. De Woonbond is blij met deze stap.

Meer signalen over betalingsachterstanden in 2024

Gemeenten kregen vorig jaar meer signalen over betalingsachterstanden van inwoners bij woningverhuurders, zorgverzekeraars, energieleveranciers en drinkwaterbedrijven. Dit onderzocht Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren in het sociaal domein.

Participeren kan ook met een basisinkomen

In het debat over de toekomst van het socialezekerheidsstelsel ligt de nadruk op betaald werk. Maar wat als je participatie breder definieert? Dan komt een basisinkomen als serieus alternatief in beeld. Docent-onderzoeker Barbara Brink bepleit een fundamenteel gesprek over nut en effect.

Internetconsultatie om mensen actief te wijzen op regelingen voor meer bestaanszekerheid

Het kabinet wil ervoor zorgen dat UWV, SVB en gemeenten mensen actief kunnen benaderen om hen te wijzen op uitkeringen en andere (sociale) voorzieningen waar zij recht hebben. Daarom moet het mogelijk worden bepaalde gegevens met elkaar te delen.

De vicieuze cirkel tussen bestaanszekerheid en slechte gezondheid doorbreken

Dit artikel geeft een overzicht van de verzamelde kennis uit eerdere publicaties van Movisie en concrete manieren om de vicieuze cirkel van armoede en gezondheidsproblemen te doorbreken. Gezondheid en bestaanszekerheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie worstelt met financiële onzekerheid, krijgt niet alleen te maken met geldzorgen, maar ervaart ook negatieve invloed op zowel hun fysieke als mentale gezondheid.

Aandeel mensen in diepe armoede blijft toenemen

Steeds meer werkenden vallen ruim onder de armoedegrens. Dat vraagt om gerichter beleid, aldus Anna Custers, Lector Armoede Interventies. Uit de meest recente ramingen van het CPB blijkt dat het aandeel mensen in diepe armoede verder zal toenemen de komende jaren.

Geen minimumbedrag Europese kinderarmoedebestrijding

‘Onbegrijpelijk dat partijen het belang van de strijd hiertegen in twijfel trekken.’ Een pleidooi van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement voor een vast minimumbedrag binnen het Europees Sociaal Fonds ESF+ voor Europese kinderarmoedebestrijding na 2028, van 20 miljard euro, heeft het niet gehaald. De Christendemocraten (met in de gelederen BBB, CDA en NSC) zagen het belang daarvan niet in en stemden dinsdag in Straatsburg tegen.

Wilders-inflatie blijft hoog, mensen in armoede krijgen het zwaarder

De prijzen in Nederland stijgen nog altijd veel sneller dan het gemiddelde in de eurozone. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de inflatie in februari op 3,8 procent. De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen. De centrale bank vreest dat de inflatie in Nederland hoog zal blijven, en adviseert de overheid om het beleid bij te sturen, meldt het ANP.