Daklozen in de noodopvang tijdens Corona.
Voor alle mensen in Den Haag die geen huis hebben en op straat moeten slapen is er vanwege de strenge Corona maatregelen dag en nachtopvang georganiseerd bij de StayOkay in Den Haag. Straat Consulaat is dagelijks aanwezig om daar waar nodig ondersteuning te geven en een vinger aan de pols te houden.

Wie zijn de mensen eigenlijk die op straat moeten overleven en alleen de opvang in kunnen bij vorst en tijdens een Coronapiek? Wat is de reden dat ze op straat slapen? Hoe lang slapen ze al op straat?
Over al dit soort vragen maken wij portretten en wat hun verblijf in het StayOkay hostel met ze doet.

Vandaag spraken we:

Naam: Jacob
Leeftijd: 39
Geslacht: Man

Hoe lang al op straat?
Op mijn 11e jaar voor het eerst een hele periode buiten geweest en op mijn 13e naar een internaat gegaan. Op mijn 16e jaar stond ik weer buiten en toen ben ik begonnen met kraken van huizen en met de kermis mee gaan reizen. Zes jaar geleden ben ik door een vechtscheiding mijn kinderen kwijt geraakt. Sindsdien ben ik onafgebroken op straat aan het overleven.

Waar en hoe overleef je?
Ik trek me elke avond terug in de natuur. Ik ben een kei in het vinden van een goede plek waar ik niemand tot last ben. Heb een tent gekregen van het Straat Consulaat en deze werkt prima. Ik heb er een gordijn en een stuk groen zeil overheen gedaan en daardoor is mijn tent best goed geïsoleerd.

Wat is het verhaal?
Ik ben de draad kwijt geraakt toen mijn kinderen mij werden afgenomen en hierdoor is mijn hart nog steeds gebroken. Ik voel me schuldig als ik aan het genieten ben. Ik heb pas weer rust en tijd om te genieten van het leven als ik de band met mijn kinderen heb hersteld.

Wat is je wens?
Dat als mijn kinderen twaalf zijn en ik weer een huisje heb waar ik kamertjes voor hen kan maken. Dan zou ik weer papa willen zijn voor mijn kinderen.

Wat betekent het voor je dat je nu binnen kan zijn?
Ik vind het fijn dat iedereen daar is en dat ik contact heb met alle mensen. Ik ken ze allemaal maar buiten kom ik ze niet altijd tegen. Nu zitten we allemaal bij elkaar en kunnen we elkaar een beetje helpen.

Foto:  Eveline van Egdom