Op uitnodiging van de wijkagent zijn Jeroen en Ron van Straat Consulaat naar het politiebureau Jan Hendrikstraat gegaan om te vertellen over wat we doen. We dachten dat er misschien een paar agenten zouden komen luisteren, maar tot onze verrassing zat er een hele zaal vol met straatagenten, rechercheurs, en anderen die echt geïnteresseerd waren in ons verhaal.

Samenwerking Straat Consulaat en Politie

Nadat we onszelf als ervaringskenners hadden voorgesteld hebben we ons verhaal kunnen doen. We begonnen met te vertellen wie we zijn en wat we doen. Legden uit dat we altijd proberen samen te werken met de politie om mensen op straat te helpen. En hebben aangegeven dat we heel goed begrijpen dat er bekeuringen worden uitgeschreven maar ook heel duidelijk gemaakt dat juist die bekeuring mensen die op straat moeten overleven – en geen kant op kunnen – niet motiveert om hun gedrag te veranderen. Simpelweg omdat ze geen keus hebben. Ze hebben geen warme plek waar ze naar toe kunnen dus nemen ze die bekeuring. Gevolg is dan echter wel dat deze bekeuringen ze heel lang kunnen blijven achtervolgen. Ondanks het feit ze niets aan hun omstandigheid kunnen doen, verwoesten die bekeuringen hun kans op een nieuwe toekomst. We vertelden ook dat we veel van deze boetes aanvechten bij de rechter en dat die vaak worden kwijtgescholden.

Vragen over opvang

Daarna hebben we uitgebreid uitgelegd welke soorten opvang er zijn, zoals dag- en nachtopvang, Permanente Winteropvang (PWO), Winterkoude regeling (WKR) en doorstroomvoorzieningen. Vooral over de WKR waren er nogal wat vragen; waarom deze niet de hele winter open is bijvoorbeeld. Dat gaf ons de kans om meer te vertellen over hoe dat werkt en benadrukt dat de PWO alleen van april tot november geopend is.

Samenwerking met de Politie

We hebben uitgebreid duidelijk gemaakt dat wij geen hulpverleners zijn, maar dat we wel veel weten over het leven op straat. We kennen veel mensen die buiten slapen (door het outreachend werk van Jeroen), en door onze kennis en contacten kunnen we echt een verschil maken. Mensen kunnen voor ondersteuning altijd naar ons doorverwezen worden. En als de politie of andere handhavers problemen of situaties tegenkomen waar ze niet direct mee uit de voeten kunnen, dan kunnen ze ons altijd benaderen of om hulp vragen.

Het was een hele goede ontmoeting. Een zeer prettige kennismaking met een grote groep politiemensen die vooral op straat actief zijn. We hebben duidelijk kunnen maken dat het belangrijk is om iedereen met respect te behandelen, ongeacht hun situatie. En dat we nooit moeten vergeten dat, wanneer we met dakloze mensen te maken hebben, dit mensen zijn die hetzelfde respect verdienen als ieder ander mens.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!