Op een gewone dag fiets ik, Jeroen Melchior als outreachend medewerker voor Straat Consulaat,  door de straten van Den Haag. Mijn missie is simpel, maar niet altijd gemakkelijk: de dak- en thuisloze mensen in onze stad bijstaan en ondersteunen. Hoewel ik vele gezichten herken en talloze verhalen heb gehoord, wordt één pijnlijk feit met elke fietstocht kristalhelder: Den Haag kampt met een schreeuwend tekort aan opvangplekken, en dit heeft tragische en soms dodelijke gevolgen voor de dak- en thuisloze mensen in onze stad.

Het tragische bewijs hiervan is dat in slechts drie weken tijd, zeven dakloze mensen in onze stad zijn overleden. Een schokkende realiteit die toont hoe dringend we moeten handelen.

In de koude wintermaanden is er enige verlichting. Dankzij de Permanente Winteropvang zijn er tijdelijk iets meer bedden beschikbaar. Maar zodra de lente aanbreekt, sluiten deze essentiële opvangplekken hun deuren. En wat gebeurt er dan? Deze mensen, die net iets van stabiliteit hebben gevonden, worden simpelweg doorgestuurd naar ons, het Straat Consulaat. Hun ‘oplossing’? Een tent en een slaapzak, ongeacht de weersomstandigheden.

Terwijl hitte records sneuvelen, we allemaal een koele plek opzoeken en zoveel mogelijk water drinken, verblijven onze dak- en thuisloze inwoners in snikhete tentjes.

Tegelijkertijd blijft de wachtlijst voor de Noodopvang groeien. In al mijn acht jaar dat ik dit werk doe, heb ik de wachtlijst nog nooit zo lang gezien. Nog nooit hebben zoveel dak- en thuisloze mensen op straat moeten slapen omdat er nergens plek voor hen is. Of ze daar nu recht op hebben of niet.

De gevolgen hiervan zijn niet alleen zichtbaar in de groeiende aantallen mensen die op straat leven, maar ook in de blikken van de mensen die ik spreek. Deze mensen vechten elke nacht voor een (soort van) veilige plek om te slapen. En dit is ze aan te zien. De stad, bekend als de stad van vrede en recht, laat een groep inwoners in de kou staan – letterlijk en figuurlijk.

En die tent en slaapzak? Dat klinkt misschien als een ‘noodoplossing’. In praktijk krijgen de mensen die hier gebruik van maken, een dikke boete van de politie wanneer die ze ergens in een slaapzak tegenkomt.

Het tekort aan opvang verhoogt de risico’s op ziekte, mentale problemen en verslaving. De Haagse Straatdokter ziet ook de verslechterende gezondheidstoestand van velen.

We hebben dringend meer opvangplekken nodig, en niet alleen voor de nacht. Plekken waar mensen weer op adem kunnen komen. Als stad, als gemeenschap, mogen we niet wegkijken. We moeten investeren in opvang en ondersteuning voor onze meest kwetsbare inwoners. Want in een stad als Den Haag moet er plaats zijn voor iedereen.

Ik weet dat er hard gewerkt wordt aan het oplossen van de wachtlijsten en zie meer doorstroom. Maar de bottom line is dat ik in mijn gehele carrière nog nooit zoveel mensen op straat heb zien overleven.

Geschreven door Jeroen Melchior, Outreachend medewerker.
Onderstaande beeldreportage werd gemaakt door fotogaaf  Kim van de Wetering. Klik de foto om de reportage te starten.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !

Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!

Foto’s gemaakt door Kim van de Wetering.