800 duizend mensen leven onder de armoedegrens. Wie zijn zij eigenlijk en hebben ze er wat aan als het wettelijk minimumloon wordt verhoogd? Spoiler alert: niet per se. Lector armoede interventies Anna Custers: ‘Bestaanszekerheid gaat ook over toegang tot goede zorg en een woning.’

Vlak voor Prinsjesdag 2023 meldde het Centraal Plan Bureau (CPB) dat bij ongewijzigd beleid het aantal mensen (zo’n 800 duizend) dat onder de armoedegrens leeft in Nederland in 2024 zou stijgen naar ongeveer 1 miljoen. Dit leidde tot grote maatschappelijke verontwaardiging. Zulke grootschalige armoede in Nederland? Dat kan toch niet! Zo werd bestaanszekerheid een van dé centrale thema’s in aanloop naar de verkiezingen van afgelopen november. Alle partijen kwamen met (dan al niet doorgerekende) plannen om deze groep Nederlanders te helpen. Oplossing vanuit de politiek was vooral een hoger minimumloon. De vraag is: helpt dat?

Lees het volledige artikel op de website van vno.ncw.nl:

Feiten en cijfers: 'Bestaanszekerheid gaat niet alleen over inkomen'

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!