De conclusie dat het aantal daklozen stabiliseert klopt alleen op papier. De praktijk is weerbarstiger, aldus Barbra Velthuizen.

Afgelopen week publiceerde het CBS cijfers over dakloosheid in Nederland. Het aantal mensen dat geen eigen woonplek heeft is met 4000 afgenomen tot 32.000. Dat is nog altijd een uitverkocht voetbalstadion of het totale inwoneraantal van Aalsmeer. Sinds het CBS de cijfers verzamelt (2009) is het aantal daklozen bijna verdubbeld. Een derde van de daklozen woont in de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

De conclusie dat het aantal daklozen stabiliseert klopt alleen getalsmatig, want de praktijk is weerbarstiger. In de statistieken tellen mensen boven de 65 jaar en minderjarige kinderen die met hun ouder(s) zijn opgevangen niet mee. Ook dakloze ongedocumenteerden zijn niet meegenomen. Mensen die onverwacht door scheiding of geldproblemen soms al maanden van de ene slaapbank naar de andere trekken, bij familieleden en vrienden, die zich niet bij de gemeente hebben gemeld – deze thuislozen tellen niet mee in de cijfers.

Lees het complete artikel op de website van het Parool:

Opinie: ‘Goochel niet met de cijfers over daklozen’