De bouwsector kampt met stijgende kosten en hoge rentes, waardoor het moeilijker wordt om nieuwbouwprojecten te realiseren. Ook particulieren hebben moeite met het betalen van hoge rentes en inflatie. Hierdoor voorspelt de NEPROM een aanzienlijke daling in het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in 2023. Het Economisch Instituut voor de Bouw voorspelt eveneens een daling van de woningbouwproductie in 2023 en 2024. Het kabinet heeft al enkele maatregelen genomen om de bouwsector te stimuleren, zoals financiële hulp voor projectontwikkelaars en aanpassing van wet- en regelgeving.
Minister De Jonge overweegt ook het plaatsen van extra verdiepingen op bestaande appartementencomplexen. Desondanks zijn deze maatregelen mogelijk niet voldoende en zullen er waarschijnlijk meer grootschalige nieuwbouwwijken moeten komen. Er wordt gekeken naar bouwen aan de randen van steden en dorpen, bij voorkeur waar openbaar vervoer beschikbaar is. Daarnaast wil De Jonge tijdelijke flexwoningen plaatsen om een deel van het woningtekort op te lossen. Gemeenten zijn echter terughoudend vanwege weerstand van omwonenden. Het aantal nieuwe woningen dat vorig jaar is bijgekomen, zal aanzienlijk afnemen vanaf dit jaar.
Lees het artikel in het AD wat dieper ingaat op de situatie van wonen in Nederland anno 2023 en daarna:
Minister De Jonge waarschuwt voor oplopende woningnood
Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Een overzicht van de media berichten die op onze website zijn verschenen. Klik hier voor het overzicht!
Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!
Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!
foto: Arenda Oomen van Hugo de Jonge, Woonminister.