Het aantal daklozen in Nederland neemt toe, waardoor er behoefte is aan betere hulpverlening. Rodin van Zanten, een voormalig dakloze, vertelt dat de opvanglocatie waar hij verbleef overvol is en de wachtlijst steeds langer wordt. Om een beter beeld te krijgen van het aantal daklozen in Nederland en om passende hulp te kunnen bieden, wordt er een nieuwe telling geïntroduceerd door het Kansfonds en de Hogeschool Utrecht.

Deze telling, genaamd ETHOS-telling, omvat niet alleen mensen die al dakloos zijn, maar ook mensen die binnenkort dakloos kunnen worden of dreigen hun huis te verliezen. Deze methode, ontwikkeld in België, heeft aangetoond dat de aantallen vaak hoger zijn dan verwacht.

Het aantal economische daklozen, mensen met een inkomen maar zonder woning, neemt ook toe. Rodin benadrukt dat werk en huisvesting los van elkaar kunnen staan. Veel mensen in de opvang hadden een baan, maar werden dakloos door schulden, veroorzaakt door diverse problemen zoals een boze ex, gokverslaving of drugsverleden. Rodin heeft zichzelf kunnen herstellen en werkt nu in de keuken van een hulporganisatie, waar hij maaltijden bereidt voor daklozen. Hij is trots dat hij nu iets kan betekenen voor anderen, omdat hij uit eigen ervaring weet hoe het is om niets te hebben.

Rodin denkt vaak terug aan zijn tijd in de opvanglocatie, waar hij zowel goede als minder goede herinneringen aan heeft. Hij werd bestolen, maar heeft er ook veel geleerd en zichzelf kunnen ontwikkelen. Door de steun van zijn moeder en de begeleiding van de stichting heeft hij zijn financiën op orde gekregen en is hij nu schuldenvrij. Rodin heeft zijn droombaan gevonden in de keuken en is trots op wat hij heeft bereikt. Zijn moeder is ook trots op hem en zijn weg van ‘niets naar iets’.

Het complete artikel van Rodin is verschenen op de website van eenvandaag.avrotros.nl:

Rodin had een baan maar geen huis: de telling van dit soort daklozen gaat veranderen om beter hulp te bieden

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!