Minister Ernst Kuipers heeft gereageerd op de ophef rondom het verzoek aan huisarts Michelle van Tongerloo om intieme patiëntinformatie te delen. De minister stelt dat de gemeente Rotterdam het recht heeft om gegevens op te vragen om de rechtmatigheid van een bijstandsverzoek te controleren.

Van Tongerloo uitte haar verontwaardiging op sociale media over het buitensporige verzoek dat ze van een collega-arts kreeg. Ze moest onder andere gegevens over hiv, incontinentie en menstruatieproblemen verstrekken. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Kuipers, benadrukt echter dat het voor het aanvragen van individuele bijzondere bijstand, zoals een warmtetoeslag, noodzakelijk kan zijn om medische gegevens op te vragen, vooral als de aanvraag gebaseerd is op een medische aandoening. Een dergelijk verzoek wordt alleen gedaan als het noodzakelijk wordt geacht en het medisch dossier van een burger wordt nooit volledig opgevraagd.

Uiteindelijk is het aan de burger om te beslissen of hij of zij medische gegevens wil delen, maar dit kan wel leiden tot afwijzing van de aanvraag. Minister Kuipers vindt dat de beoordelend arts in deze kwestie juist heeft gehandeld door alle richtlijnen te volgen.

Lees het volledige artikel op de website van het AD:

Minister reageert op ophef: intieme patiëntinformatie delen is ‘noodzakelijk’

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Foto Martijn Beekman van Ernst Kuipers, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.