Ook dit jaar is het Straat Consulaat gevraagd om gastlessen te verzorgen bij ROC Mondriaan in Leidschenveen. Het Straat Consulaat zet zich in voor dakloze mensen en wil studenten Maatschappelijk Werk bekend maken met dit belangrijke werk. Samen met ervaringsdeskundige vrijwilligers geven we inzicht in de uitdagingen en het belang van ons werk. Daarnaast hebben deze voorlichtingen een belangrijke destigmatiseringsdoel, om negatieve beeldvorming rondom dakloosheid tegen te gaan.

Eind mei vond de eerste gastles plaats. Samen met een vrijwilliger uit het ons baristacafé Straat Bakkie, werden we ontvangen door de docent die ons naar het lokaal bracht. We waren ruim op tijd, dus er was nog gelegenheid voor een kopje koffie. Omdat het voor de vrijwilliger de eerste keer was dat hij voor een groep stond, bespraken we samen wat hij kon verwachten. De uiteindelijke groep bestond uit negen studenten.

Na een korte introductie begonnen we met het hoofdprogramma. We vertelden uitgebreid over het Straat Consulaat, de geschiedenis en onze missie: het voorkomen en uitbannen van dakloosheid in Den Haag tegen 2030. Om de studenten betrokken te houden, stelden we tussendoor vragen over dakloosheid en hoe zij, als jonge generatie, hiernaar kijken. Dit leverde interessante en vaak verrassende inzichten op. Het bleek dat deze studenten goed nadenken over sociale kwesties en bewust hebben gekozen voor een sociale opleiding.

Na mijn verhaal was het de beurt aan onze ervaringsdeskundige, die expertise heeft op het gebied van verslaving. Nadat de eerste nervositeit was verdwenen, kregen de studenten een eerlijk en indrukwekkend verhaal te horen over hoe iemand vaak ongemerkt in een verslaving terechtkomt en wat dit doet met het leven van de betrokkene en de mensen om hen heen. De groep luisterde muisstil en stelde na afloop goede, gerichte vragen. Het was een bijzonder betrokken groep. Drie studentes complimenteerden de ervaringsdeskundige afzonderlijk voor zijn moed om zijn verhaal te delen en voor de manier waarop hij nu al geruime tijd “clean” door het leven gaat.

Na deze gastles volgen er nog zes, waarvan ik er ook nog één mag verzorgen. Terug op kantoor besprak ik de les na met onze vrijwilliger. Hij had het als zeer positief ervaren en wil dit zeker vaker gaan doen. Al met al was het een hele leuke ochtend. Het gevoel dat weer een paar studenten iets meer weten over het Straat Consulaat en wellicht iets goeds kunnen betekenen voor dakloze mensen, maakt het extra bijzonder.

Dit artikel is geschreven door Ron, Cliëntondersteuner bij het Straat Consulaat.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!