Menstruatiearmoede
Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Zij moeten dan wc- papier gebruiken. Ook de vrouwen op straat kennen dit probleem. Daarom is het Straat Consulaat heel blij met de gift van het armoedefonds. Menstruatieproducten moeten voor iedere vrouw beschikbaar zijn die het nodig heeft. We willen vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden.

In Den Haag zijn al diverse uitgiftepunten voor menstruatieproducten voor minima, en door deze gift kunnen wij als Straat Consulaat nu ook de vrouwen die dakloos zijn in Den Haag de helpende hand hiermee bieden
Omdat we veel op straat werken komen we vaak vrouwen tegen die zich echt geen tampons en maandverband kunnen veroorloven. Nu kunnen we de vrouwen hier ook mee ondersteunen. Dat geldt natuurlijk ook voor de vrouwen die bij ons spreekuur binnenlopen.

Waarom is het Armoedefonds met dit initiatief gestart?
In Den Haag werken we hierin samen met de gemeente Den Haag. Zij stellen budget beschikbaar om lokaal in de hele stad uitgiftepunten te realiseren. Ook voor dak- en thuisloze vrouwen is menstruatie-armoede één van de structurele problemen. In Nederland leeft ruim één miljoen mensen in armoede en één op de vijf huishoudens heeft (problematische) schulden.

Over de uitgiftepunten voor menstruatieproducten
Op de website van het Armoedefonds treft u een overzicht van alle uitgiftepunten in Nederland en uiteraard ook in Den Haag. Bij de Voedselbanken wordt uitgedeeld aan bestaande klanten. Wanneer je nog geen klant bent bij de Voedselbanken, kun je je inderdaad volgens de normale procedure aanmelden. Maar er zijn bijvoorbeeld ook minibiebs en buurtkastjes, waar mensen zelf de producten uit kunnen nemen, zonder dat ze hiervoor iets hoeven in te vullen/aan te vragen. Vrouwen die menstruatieproducten willen ontvangen, kunnen het beste even kijken welke uitgiftepunten er bij hen in de buurt zijn. Wanneer het een hulporganisatie betreft, is het handig om even telefonisch contact te zoeken om info te krijgen over de gang van zaken.

Meer informatie:

Armoedefonds: Menstruatie armoede