Foto: Kansfonds in het kader van betere beeldvorming dakloze mensen in Nederland.

In sommige situaties leggen burgemeesters dakloze mensen die overlast veroorzaken een gebiedsverbod op. Het gaat dan bijvoorbeeld om op straat en in portieken slapen, wild plassen en -poepen, drugs gebruiken, vernielen, agressie, stelen om in levensbehoeften te voorzien.

In dit artikel beschrijven Els Schipaanboord & Michel Vols (Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid, Rijksuniversiteit Groningen) eerst de omvang en de problematiek van dakloze mensen. Vervolgens bespreken ze acht juridische uitspraken over hoe het gebiedsverbod is gebruikt om overlast door dakloze personen tegen te gaan.

Van Voetbalwet naar overlast veroorzaakt door dakloze mensen
De Wet MBVEO wordt ook wel de Voetbalwet genoemd. In de praktijk worden met deze wet ook veel andere soorten ordeverstoringen aangepakt. Zo leggen burgemeesters gebiedsverboden op aan dakloze mensen die overlast veroorzaken. In dit artikel bespreken we enkele uitspraken waarin rechters zich buigen over dit soort gebiedsverboden. Voordat we in de jurisprudentie duiken, staan we eerst stil bij de omvang van dakloosheid en de overlast die deze mensen mogelijk kunnen veroorzaken.

Lees het volledige artikel op de website van hetccv.nl:

Overlast veroorzaakt door daklozen en de Wet MBVEO

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!