Niet alleen in Amsterdam komen steeds meer ‘flexwoningen’ te staan. Ook in bijvoorbeeld Eindhoven, Rotterdam, Den Bosch en Purmerend verrijzen in hoog tempo complexen met tijdelijke mini-appartementen. Bewoners krijgen een contract voor vijf jaar, in de hoop dat ze na die tijd in aanmerking komen voor een permanente woning of iets kunnen kopen.

Straat Consulaat: Voor mensen die dakloos worden is het fijn dat er een tijdelijke oplossing bestaat zoals de nachtopvang en mensen zouden van daaruit zo snel mogelijk moeten doorstromen naar een betaalbare woning, waar ze langere tijd kunnen verblijven. Een flexwoning is bij een gebrek aan betaalbare woningen een tijdelijke oplossing.

Bij dit soort projecten is het bijvoorbeeld wel de vraag is dit echt tijdelijk of wordt dit een permanente oplossing. De bouw van betaalbare woning duurt niet lang maar de procedures die vooraf gaan om een stuk grond voor sociale woningen beschikbaar te stellen duurt lang. Ook de verhuurdersheffing zou moeten worden afgeschaft. Zo kan een dubbel aantal betaalbare woningen gebouwd worden.

Lees het complete artikel op de website van de correspondent.nl:

Tijdelijke minihuizen moeten de woningnood oplossen. Maar de behoefte aan woningen ís niet tijdelijk

Foto: In Veldhoven staan dertig zogenoemde spaceboxen voor spoedzoekers. De minister wil dergelijke manieren van wonen stimuleren. © Woonbedrijf