Het probleem is zichtbaar, mensen poetsen hun tanden in de fontein, slapen onder een afdakje en doen hun behoefte in de bosjes. De ondernemer is er helemaal klaar mee en Hart voor Den Haag is bang dat de boetes te mild zijn. Het Straat Consulaat is de verwijtende toon zat en wil graag een aantal dingen uitleggen.

  • De boete van €90,- voor buiten slapen kunnen daklozen inderdaad niet betalen, waardoor ze tot in de eeuwigheid gegijzeld kunnen worden. Zelfs als ze straks een woning hebben, raken ze de woning kwijt omdat ze gegijzeld worden door de boetes die nog open staan.
  • Mensen poetsen hun tanden liever bij een kraan, doen hun behoefte graag op het toilet en slapen het liefst in een bed. Helaas hebben we een wachtlijst voor een basisvoorziening als de nachtopvang. Mensen brengen niet voor hun plezier, maar noodgedwongen, dag en nacht buiten op straat door.

Er zijn oplossingen:

  • Beloon de mensen die besluiten om iemand in huis te nemen, nu straffen we hen door te korten op de uitkering. Weg met de kostendelersnorm.
  • Laat de drie wethouders wonen, maatschappelijke opvang en beschermd wonen een gezamenlijk plan bedenken om dit probleem aan te pakken
  • We vinden allemaal dat mensen opgevangen moeten worden, maar liever niet in onze achtertuin. Er zullen verschillende voorzieningen, verdeeld over de stad geopend moeten worden. Sta hier open voor en ga het gesprek aan om te kijken hoe hierin samengewerkt kan worden. Als niemand ze in hun “achtertuin” wil hebben, dan liggen ze in de “voortuin”.

Voor nu, toon iets meer empathie voor elkaar. Probeer te begrijpen dat mensen dagen lang niet geslapen hebben, slecht eten en weinig uitzicht hebben op wanneer dit voorbij is. Dat de moed ze in de schoenen zakt en het ze niet meer zoveel uitmaakt. Deel met dit mooie weer een flesje water uit en maak een praatje als je er zin in hebt.

Lees een artikel over de ‘daklozen problematiek’ in Den Haag op de website van het AD:

Overlast daklozen neemt toe in Den Haag: ‘Ze wassen en scheren zich in fonteinen’