Foto: Sebastiaan ter Burg

Lachgas voor de partyscene bereikt de Nederlandse markt op steeds grotere schaal. Het gebruik van lachgas uit slagroompatronen is al langer bekend, maar uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat nu ook de verkoop van lachgastanks toeneemt. Lachgas is in het uitgaanscircuit populair als partydrug.

Vooral kroegen, shisha-lounges en festivals verkopen ballonnen uit grote tanks, die zij weer afnemen bij tussenhandelaren. De handel in lachgas is sinds 2016 voor iedereen legaal. Er is alleen een probleem: het is voor handelaren moeilijk om aan grote voorraden lachgas te komen. Daardoor ontstaat een wat schimmige wereld.

Trucs van handelaren
Grote Nederlandse fabrikanten volgen het advies van de Vereniging van Fabrikanten van Industriële Gassen om niet te leveren aan de partyscene. Ze overtreden er weliswaar geen wetten mee, maar willen er niet mee geassocieerd worden. “Het is gevaarlijk als je het te veel doet en wij hebben niet in de hand hoe mensen het gebruiken”, zegt Marcel de Groote van Westfalen Gassen. “Wij willen maatschappelijk verantwoord ondernemen en hier geen geld aan verdienen.”

Toch proberen handelaren het bij ze. “Wij krijgen zeer frequent telefoontjes van handelaren die via trucs proberen toch aan het lachgas te komen”, vertelt Lex van Leeuwen van Linde Gas. Bijvoorbeeld door te doen alsof ze het voor grote hoeveelheden slagroom gebruiken. De fabrikanten hebben een check ingebouwd de zogeheten eindgebruikersverklaring te controleren. Klanten moeten daarin verklaren wat ze met gassen doen.

'De lachgas-handel is een markt van cowboys'