Er zijn in 2017 8.300 schuldenaren toegelaten tot een traject in het kader van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp), blijkt uit de jaarmonitor van het Bureau Wsnp. Dat is een afname van 15 procent ten opzichte van 2016. Han von den Hoff (als directeur bij de Raad voor Rechtsbijstand verantwoordelijk voor het Bureau Wsnp) maakt zich zorgen.

Stok achter de deur

Het aantal Wsnp-toewijzingen door de rechter daalt al jaren. In 2013 werden er nog 12.400 mensen toegelaten tot de Wsnp. ‘Schuldeisers gaan met een aanvraag Wsnp door de schuldenaar in het vooruitzicht vaak nog akkoord met een minnelijke schuldenregeling. Het is dus ook een soort stok achter de deur’, legt Von den Hof uit. ‘Mocht het aantal Wsnp-toewijzingen dalen terwijl het aantal mensen dat een regeling treft binnen een minnelijk traject stijgt, is dat dus niet zo erg. Het probleem is alleen dat volgens de jaarcijfers van de NVVK het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening stijgt, terwijl wij het aantal minnelijke hulptrajecten niet zien meegroeien. Een grotere groep mensen heeft dus schuldproblemen zonder adequaat te worden geholpen. Dat vind ik zorgwekkend.’

Lees het complete artikel via de onderstaande link:

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/minder-toelatingen-tot-wsnp-zorgwekkend


....Er is nog veel méér te lezen...!

Meer mensen met schulden, tegelijk was armoede nooit zo laag. Hoe kan dat?

Het aantal mensen met geldproblemen is enorm toegenomen, ziet Humanitas, een vrijwilligersorganisatie voor schuldhulp. Maar uit CBS-cijfers blijkt dat de armoede nog nooit zo laag was als nu. Neemt armoede nu wel of niet toe?

Straattandarts Didi helpt daklozen aan goed gebit: ‘Ik zie in Rotterdam zo veel ellende’

Het is voor veel mensen vanzelfsprekend om naar de tandarts te gaan, maar een verzorgde lach is niet voor iedereen weggelegd. Niet alleen word je onzeker, ook heb je pijn als je gebit niet gezond is. Dit geldt ook voor daklozen die niet naar de tandarts kunnen. De Rotterdamse straattandarts Didi landman is al 9 jaar onmisbaar voor deze groep.

Bijstandsregels voor toeslagenslachtoffers in plaats van beloofde ‘ruimhartige’ hulp

Gemeenten hanteren soms bijstandsregels bij het toekennen van hulp aan slachtoffers van de toeslagenaffaire. Gedupeerden die bij hun gemeente aankloppen voor hulp, kunnen dan vragen krijgen over hun vermogen of inkomen

Arme huurders protesteren tegen huurverhoging: ‘Ik zou de tv nog eruit kunnen gooien’

‘Ik zou ook onder de mensen willen komen, maar ik moet soms dagen thuisblijven om op de kosten te letten.’ Bij veel huurders staat het water aan de lippen. Zij kunnen nu al nauwelijks rondkomen.

Met zo weinig geld kun je in Nederland overleven

Wat als je maar een tientje per week hebt om eten van te kopen, overleef je dat? Makkelijk! En het is nog gezond eten uit de supermarkt ook. Hoeveel geld zou je per week in Nederland nodig hebben om te overleven? En dan gaan we natuurlijk het liefst voor gezond eten, niet zomaar troep.

UWV hanteert te lage beslagvrije voet bij dak- en thuisloze mensen

Voor mensen zonder vast woonadres maar met een briefadres, geldt in beginsel een lage beslagvrije voet. Wanneer inzage wordt gegeven in de leefsituatie en bronnen van inkomen is er recht op een ‘normale’ beslagvrije voet.

Gemeenten moeten meer doen om burgers met dreigende schulden te bereiken

Er zijn te grote verschillen in de moeite die gemeenten doen om burgers met financiële problemen te bereiken. Dit constateert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport ‘Hoe eerder, hoe beter’, over vroegsignalering van schulden door gemeenten

Het Armoedefonds over armoede in Nederland

Hoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, is ook hier armoede. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat eenoudergezinnen, mensen met een niet-westerse achtergrond, bijstandsontvangers en alleenstaanden onder de 65 jaar een grote kans op ernstige armoede hebben.

Bewoners sociale huurwoningen protesteren tegen huurverhoging van 5,3 procent

Boze huurders bij drie Haagse woningcorporaties gaan volgende week de straat op om te protesteren tegen de geplande huurverhoging van 5,3 procent. De lokale fractie van de SP en de Haagse Stadspartij (HSP) ondersteunen de acties.