Niet naar je sollicitatiegesprek kunnen omdat de bus te duur is of niet naar de dokter kunnen omdat er geen openbaar vervoer in de buurt is. Dat heet ‘vervoersarmoede’. Oppositiepartij GroenLinks wil dat het kabinet dit probleem aanpakt.

GroenLinks stelt vanmiddag in de Tweede Kamer voor om de aanpak van vervoersarmoede voortaan mee te nemen in overheidsbeleid. ,,Kamerlid Suzanne Kröger: ,,Openbaar vervoer is een publieke dienst; iedereen moet mee kunnen doen. Nieuwe plannen moeten erop gericht zijn om kwetsbare groepen erbij te houden, niet uit te sluiten.”

Lees het complete artikel via de onderstaande link:

https://www.ad.nl/politiek/groenlinks-kabinet-moet-einde-maken-aan-vervoersarmoede


....Er is nog veel méér te lezen...!

De vicieuze cirkel tussen bestaanszekerheid en slechte gezondheid doorbreken

Dit artikel geeft een overzicht van de verzamelde kennis uit eerdere publicaties van Movisie en concrete manieren om de vicieuze cirkel van armoede en gezondheidsproblemen te doorbreken. Gezondheid en bestaanszekerheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie worstelt met financiële onzekerheid, krijgt niet alleen te maken met geldzorgen, maar ervaart ook negatieve invloed op zowel hun fysieke als mentale gezondheid.

Aandeel mensen in diepe armoede blijft toenemen

Steeds meer werkenden vallen ruim onder de armoedegrens. Dat vraagt om gerichter beleid, aldus Anna Custers, Lector Armoede Interventies. Uit de meest recente ramingen van het CPB blijkt dat het aandeel mensen in diepe armoede verder zal toenemen de komende jaren.

Geen minimumbedrag Europese kinderarmoedebestrijding

‘Onbegrijpelijk dat partijen het belang van de strijd hiertegen in twijfel trekken.’ Een pleidooi van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement voor een vast minimumbedrag binnen het Europees Sociaal Fonds ESF+ voor Europese kinderarmoedebestrijding na 2028, van 20 miljard euro, heeft het niet gehaald. De Christendemocraten (met in de gelederen BBB, CDA en NSC) zagen het belang daarvan niet in en stemden dinsdag in Straatsburg tegen.

Wilders-inflatie blijft hoog, mensen in armoede krijgen het zwaarder

De prijzen in Nederland stijgen nog altijd veel sneller dan het gemiddelde in de eurozone. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de inflatie in februari op 3,8 procent. De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen. De centrale bank vreest dat de inflatie in Nederland hoog zal blijven, en adviseert de overheid om het beleid bij te sturen, meldt het ANP.

Campagnevideo ‘Stop de Schuldenindustrie’

De schuldenindustrie moet stoppen! Teken daarom de petitie tegen de schuldenindustrie hier: https://online.humanitas.nl/stopdesch.

SCP: Structurele ongelijkheid beïnvloedt welzijn en gezondheid, sociaal vertrouwen en vertrouwen in overheid

Bij het opstellen van de Voorjaarsnota moeten keuzes worden gemaakt over bezuinigingen in 2026. Het Sociaal en Cultureel Planbureau roept het kabinet met haar rapport Sociale en Culturele Ontwikkelingen 2025 op om bij die keuzes aandacht te hebben voor de structurele ongelijkheid in ons land.

Opinie: Woningcorporaties, voorkom schrijnende armoede en ga naast jullie huurders staan

Betaalbaar wonen en de bestaanszekerheid van veel huurders staan onder grote druk. Er is een groeiende kloof ontstaan tussen de ambities van woningcorporaties en de financiële realiteit van huurders. Met de voorgenomen huurverhoging dreigt deze kloof onoverbrugbaar te worden.

‘Gemeenten moeten actiever naar armoede op zoek’

Mensen die in armoede leven wantrouwen vaak de overheid. Hoe kom je ze als gemeente bij hen binnen? Ruim een half miljoen Nederlanders leven in armoede, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Gemeenten proberen die armoede te bestrijden met verschillende beleidsinstrumenten. Maar bereiken ze daarbij wel de mensen die het echt nodig hebben?

Kabinet wil mensen actief wijzen op regelingen om bestaanszekerheid te vergroten

Het kabinet wil ervoor zorgen dat UWV, SVB en gemeenten mensen actief kunnen benaderen om hen te wijzen op uitkeringen en andere (sociale) voorzieningen waar zij recht hebben. Daarom moet het wettelijk mogelijk worden bepaalde gegevens met elkaar te delen. Het kabinet wil zo de bestaanszekerheid vergroten en armoede terugdringen.

Huurverhoging mag waarschijnlijk doorgaan, PVV wil nu geen maatregelen

Verhuurders mogen de prijzen van huurwoningen per 1 juli waarschijnlijk verhogen zoals afgesproken. Verschillende partijen, waaronder de PVV, zeiden tot nu toe steeds dat de huren omlaag moeten, maar in een Kamerdebat bleek vanavond dat er op korte termijn geen maatregelen komen om dat te regelen.