Een nieuw hoofdstuk ontvouwt zich in de politieke arena wanneer het huidige regerende gezelschap zich verzamelt om de contouren van het financiële landschap voor het komende jaar te schetsen. Het ritueel is bekend, maar dit jaar is doordrongen van bijzonderheid. In de zinderende dagen van augustus, traditioneel het tijdstip voor economische bezinning, presenteert het Centraal Planbureau (CPB) zijn economische penseelstreken. Er ontstaat een genuanceerd tafereel van verschuivingen, waar miljoenen schuiven om elk puzzelstukje, netjes verpakt voor de nationale presentatie op Prinsjesdag.

De complexiteit schuilt ditmaal in de schaduw van groeiende armoede, geweven door deels eigen handelen. Het dreigende schouwspel van een miljoen individuen, waarvan een kwart kind, die de komende tijd de scherpe grens van armoede dreigen te overschrijden, vergt meer dan een oppervlakkige penseelstreek. Een daling van bijna 3% in koopkracht heeft met name degenen met een vangnet hard geraakt. Onderzoek verkent nieuwe dimensies van armoede, waar niet enkel inkomsten, maar ook vermogen, huisvesting en zorgkosten dansen.

Een voorgesteld antwoord op dit intrigerende schouwspel omvat ambitieuze veranderingen in minimumlonen en uitkeringen, een prijskaartje van allure: zes miljard. Terwijl begrotingswolken zich samenpakken en toekomstige obstakels zich aandienen, fluistert de naderende verkiezingen de roep om onmiddellijke actie om de koers van koopkracht te beïnvloeden.

Lees het volledige artikel op de website van nu.nl:

Kabinet begint aan begrotingspuzzel: stijgende armoede is een grote zorg

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Beeld: door vrijwilligers van het Straat Consulaat.