Vandaag kocht ik een nieuwe Straatkrant. De verkoper had een mooi Oranje hesje aan met logo en de krant

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger
is van februari/maart 2018, een officieel Straatnieuws met keurmerk dus. Een pracht exemplaar met mooie inhoud. Helaas was het niet mogelijk om een gesprek aan te gaan met elkaar want de verkoper is van Roemeense afkomst en spreekt nauwelijks Nederlands of Engels, jammer.

Maar ik begreep dat hij ‘s nachts in de nachtopvang slaapt aan de Zilverstraat. De nachtopvang aldaar is veel onder de aandacht gebracht de laatste tijd, was te zien op t.v. en in het nieuws. Een mooie aanleiding om te laten zien hoe deze locatie eruit ziet en je te beseffen hoeveel mensen daar worden opgevangen in deze tijd.

Overleven
Tja….. hoe overleef je anders op straat en met name in deze aanhoudende koude periode? Dit kan overdag door bijvoorbeeld naar de bibliotheek te gaan of in het openbaar vervoer. Hopelijk zonder bekeuring voor zwartrijden. Of naar een dagbesteding zoals de Haagse Zaak bijvoorbeeld, of naar kennissen en/of vrienden als je die nog hebt. In de nacht blijven mensen soms buiten slapen op een geïsoleerde, illegale plek met warme kleding in een tentje.

Onvrijwillige opvang
In Nederland is er geen algemene richtlijn om mensen onvrijwillig in de nachtopvang op te nemen. Naast de “zachte dwang” verordening in België, geldt bij ons in Nederland dat veldwerkers de daklozen proberen te motiveren. Soms is crisisopvang noodzakelijk, als er sprake is van onvoldoende warme kleding of teveel alcoholgebruik. Voor sommigen “lonkt” het warme bed en de warme maaltijd en die gaan daarom naar de nachtopvang. Maar….. voor anderen zijn de zalen te groot, en is er te veel overlast. Zij kiezen ervoor om buiten te blijven. Omdat je kop al zo vol zit met “shit “, heb je rust nodig, dus dan maar liever buiten. Welke keuze zou U maken!!!???

Behalve in Eindhoven, daar is het verplicht om binnen te slapen. Daar geldt de winter noodregeling, welke 21 februari is ingegaan omdat twee dagen op een rij -5 graden wordt gemeten. De Gemeente Utrecht probeert de buitenslaper te overtuigen en hangt posters op om daklozen te attenderen op de winterregeling, dus een gratis slaapplek. Alleen bij een crisis is er sprake van een “gedwongen”situatie.

In Arnhem, Rotterdam en Amsterdam is het alleen vrijwillig. Men stelt dat “gedwongen” niet aan de orde is.

Mensen met een gouden hart
Een goed initiatief met een Gouden Hart kwam van een Tilburger. Hij kocht via Facebook een caravan voor 150 Euro, speciaal bestemd voor de daklozen, compleet met verwarming. Deze man verzorgt ook nog het eten en drinken. Dit is niet voor het eerst dat hij dit doet, want in november heeft hij voor drie maanden één slaapkamer beschikbaar gesteld, waar al met al tien daklozen geslapen hebben. Hij heeft het zelf financieel niet breed en ervaart hoe belangrijk het is dat je geholpen wordt. Dit verdient een Gouden Plak!