Bij video: Reportage en demonstratie van de gedoneerde ‘Shelterbags door de Sheltersuit Foundation welke vijftig exemplaren kwam afleveren voor de daklozen in Den Haag.

De afgelopen periode is het aantal aanvragen voor tenten en slaapzakken aan het adres van Straat Consulaat fors gestegen. In Den Haag bestaat een wachtlijst voor de nachtopvang en daarom deelt Straat Consulaat tenten en slaapzakken uit, zodat daklozen toch droog en enigszins veilig de nacht door kunnen brengen. Natuurlijk is dit geen oplossing, maar slechts een noodvoorziening. Dit bleef ook Stichting Sheltersuit niet onbekend, en heeft nagedacht over een nieuwe manier om daklozen warm te houden. Dit resulteerde in de Shelterbag.

Sheltersuit

De Enschedese Stichting Sheltersuit maakt al jaren de Sheltersuit, een warme, beschermende water- en winddichte jas met aanritsbare slaapzak. Gemaakt voor daklozen die op straat moeten slapen, in de koude winters die ons land kent. Vanwege de toenemende woningnood waardoor het voor mensen soms onmogelijk is om uit te stromen naar een passende vervolg en de daardoor toenemende wachtlijsten voor een basisvoorziening, zoals de nachtopvang komen er veel mensen noodgedwongen op straat te slapen. Daarom heeft Stichting Sheltersuit een nieuw product ontwikkeld in hun sociale atelier, de Shelterbag. Dit is een oprolbaar, handzaam, beschut bed. Ook is deze water- en winddicht en gemaakt van gedoneerde, hoogwaardige materialen. Eigenlijk een tent en slaapzak in één.

Shelterbag en het tentenproject

Het Shelterbag project sluit goed aan op het tentenproject van Straat Consulaat. Beiden zijn in beginsel gestart om daklozen warmte te bieden. Gezien de Shelterbags gefinancierd zijn door onder andere Stichting Doen, de Rabobank Foundation en Start Foundation, kan de stichting de producten gratis aanbieden aan Straat Consulaat. Zij kunnen ervoor zorgen dat ze bij de juiste mensen terechtkomen.

Dinsdag 25 augustus om 12.00 uur Parkstraat 32 (ingang via Amaliastraat) zal Stichting Sheltersuit de Shelterbags aan het Straat Consulaat overhandigen.
Twee vrijwilligers van het Straat Consulaat, beiden met ervaring in dakloosheid zullen de Shelterbags namens het Straat Consulaat in ontvangst nemen en uit proberen.

Download volledig persbericht in PDF formaat

Foto: Melvin-Winkeler