Dit jaar organiseert de belangenorganisatie voor dak- en thuislozen in Den Haag, het Straat Consulaat, samen met kapper de Haagsche Kopjes, voor de tiende keer de Vrouwenverwendag. Op 8 maart, internationale vrouwendag, kunnen dakloze vrouwen zich een hele dag laten verwennen door tientallen vrijwilligers. Om aandacht te vragen voor deze groep kwetsbare vrouwen in onze samenleving, werden door een oproep via sociale media toiletspullen ingezameld en vrouwen doken massaal de badkamer in en de opbrengst is groter dan ooit.

Joy Falkena (Straat Consulaat): “Zo’n dag zou niet nodig moeten zijn, maar Straat Consulaat ziet het aantal vrouwen in de nachtopvang stijgen, 1 op de 5 mensen die dakloos worden is vrouw en de meeste dakloze vrouwen verblijven in de vier grote steden, waaronder Den Haag. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal daklozen in Nederland tussen 2009 en 2015 met 74% is toe genomen. Deze mensen zijn alles kwijt en daar willen wij met deze dag aandacht voor vragen.”

Kappers, pedicuren, visagisten, manicuren, reiki behandelingen, creatieve workshops, cateraars en kleding van Pakkie Deftig van de Kesslerstichting dragen er allemaal aan bij dat de dames heerlijk verzorgd het pand verlaten. Aan het eind van de dag vieren we met elkaar een feestje en krijgen ze een goodiebag mee, goed gevuld met  spullen uit honderden badkamers.

De inzamelingsactie bracht veel te weeg. Mensen stonden even stil bij de vrouwen die het zoveel minder hebben en namen massaal de tijd om met een tasje door de badkamer te lopen. Door heel Nederland organiseerden mensen inzamelacties op hun werk, in de buurt, binnen de vriendengroep.

Barbera Sterk (Haagsche Kopjes): “De dag zorgt voor saamhorigheid tussen de vrouwen, er wordt over nagedacht. Hopelijk zorgt het ervoor dat we elkaar ook na 8 maart zien. Het leeft nu in aanloop naar de verwendag enorm, de telefoon staat roodgloeiend, mensen hebben vragen en aandacht voor de positie van daklozen in Nederland en wij kunnen hen daarover vertellen.”

Gemeenteraadslid Jeltje van Nieuwenhoven zat van 1981 tot 2004 in de Tweede Kamer namens de PvdA en tussen 1998 en 2002 was zij als eerste vrouw in de Nederlandse geschiedenis voorzitter van de Tweede Kamer. De organisatie is bijzonder trots dat deze geweldige powervrouw bereid is gevonden om deze lustrumeditie van de Vrouwenverwendag officieel openen.

Naast Straat Consulaat, Haagse Kopjes en de vrouwen die spullen leveren is een flinke groep vrouwen van de Achterban (vrouwen die ervaring hebben met dakloosheid), ondernemers en andere stadsgenoten betrokken. Er helpen bijna 100 vrijwilligers mee in de voorbereidingen, op de dag zelf, bij het wegbrengen van pakketten en in de afronding van de Vrouwenverwendag.

Joy Falkena: “Het contact tussen dakloze vrouwen en vrouwen die hier nooit iets te mee te maken hebben gehad, is een belangrijke reden om dit te organiseren. De gemene deler is vrouw zijn en niet dakloosheid. De vrouwen zijn oprecht met elkaar bezig. Ook andere jaren zagen we dat door deze dag mensen elkaar zien en waarderen voor wie zij zijn”.