Onder het mom ‘als je gebruikt, weet dan wat je gebruikt’ hebben de Achterban jongeren een voorlichting gevolgd over het gebruik van lachgas. Niet alleen nuttig voor hen zelf, maar met deze kennis kunnen zij ook andere jongeren informeren over de gevolgen van het gebruik van lachgas.

Waar de medewerkers denken in slagroompatronen, praten de jongeren over een ’tank’ die ze gaan bestellen, als ze een avondje bij elkaar komen. Ondanks dat de gevolgen van het gebruik groot zijn, is het middel populair onder jongeren. Het gebruik van lachgas kan bijvoorbeeld zorgen dat je per direct verlamd raakt. En zo zijn er nog veel meer gevolgen die vrijwel direct kunnen optreden. Het is dan ook niet voor niets dat het eerste revalidatiecentrum voor de gevolgen van lachgas al geopend is.

Maar…. waarom is dit middel dan toch zo populair?
De jongeren geven aan dat het goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is en dat ze de gevolgen later wel zien. Als we tijdens de voorlichting een filmpje kijken van een meisje dat verlamd is geraakt na het gebruik van ‘een voor haar onschuldig ballonnetje’, valt het stil. “Als dit haar kan overkomen, dan ben ik misschien ook niet onsterfelijk”, roept iemand. Tijdens het eten praten de jongeren en de medewerkers uitgebreid met elkaar door over de verschillende middelen die op het moment veel worden gebruikt. De jongeren zijn aan tafel heel open over hun eigen gebruik, wat het gesprek heel bijzonder maakte.

Tegen beter weten in gebruiken!
Na afloop geven de jongeren aan dat ze het meeste wel wisten, maar het eigenlijk nooit doordringt. Ook nu niet, je denkt niet na over de gevolgen en al helemaal niet als je al iets aan het gebruiken bent. Dan is de grens totaal verdwenen. De jongeren geven wel aan dat het fijn is om een open gesprek hierover te voeren, zonder dat ze worden veroordeel of beoordeeld op hun gebruik.

Het Straat Consulaat hoopt dat meerdere organisatie een dergelijke voorlichting doen, om het gesprek met jongeren open te breken.