Het delen van woonruimte wordt door het huidige systeem aan regelingen eerder belemmerd dan gestimuleerd. Dit terwijl woningdelen de woningnood kan verlichten en in sommige gevallen dakloosheid kan voorkomen. De oplossing ligt volgens staatssecretaris Van ’t Wout bij gemeenten: die moeten meer maatwerk leveren.

Onlangs spraken wethouders van de G4-gemeenten zich uit tegen de kostendelersnorm. De maatwerkoplossing ‘klinkt in theorie leuk, maar is best ingewikkeld’, zei wethouder Rutger Groot Wassink van Amsterdam. Een andere oplossing voor het probleem van de kostendelersnorm kwam van wethouder Bert van Alphen Hij stelde onlangs ‘de medebewonersnorm’ voor.

Straat Consulaat: We zijn voor het afschaffen van de kostendelersnorm en steunen het idee van wethouder Bert van Alphen voor een ‘medebewonersnorm’. Bij ‘de medebewonersnorm’ wordt de hoofdbewoner niet gekort op zijn of haar uitkering. De persoon (dakloze) die opgevangen wordt, ontvangt een lagere uitkering omdat hij geen vaste woonlasten hoeft te betalen. Naar ons idee zou de hoofdbewoner vervolgens de maximale vrijwilligersvergoeding moeten ontvangen als beloning. Het is immers een goede oplossing voor een grote daklozenprobleem in Nederland.

Lees het artikel op de website van binnenlands bestuur:

Kostendelersnorm draagt bij aan dakloosheid