• Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Lieve lezer,
Wat een mooie energie hebben we in ons nieuwe pand! We zijn er nu een kleine maand aan het werk en de medewerkers zijn al aan het settelen. Sommigen zijn al goed ingeburgerd in hun eigen kamer 🙂 Ook de koffiebar ziet er al goed uit en het pand blijft mooier worden de komende tijd, want een deel van het meubilair is nog niet gearriveerd. Wip eens binnen als je nieuwsgierig bent. De opening van de koffiebar Straat Bakkie staat nu gepland op 1 juli, iets later dan gehoopt. Onze nieuwe bedrijfsleider Thecla start ook die dag. Met de intrek in ons nieuwe pand lijkt ook onze zichtbaarheid vergroot. Ik heb ontzettend veel aanmeldingen binnengekregen voor vrijwilligerswerk, superleuk! We zijn nu zelfs in de positie dat we goed bekijken of we voor iedereen genoeg te doen hebben. Kortom, veel energie, veel verandering, positieve dingen!

Met groeten van Mieke

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Frisse gezichten: Bas en Thecla

Om de koffiebar Straat Bakkie te kunnen runnen, hebben we natuurlijk nieuw personeel nodig! Twee medewerkers stellen zich graag aan jullie voor.

Vrijwilliger Bas

Hallo,
Mijn naam is Bas en ik ben 30 jaar oud. Ik ben onlangs verhuisd vanuit Brabant naar Den Haag om een leuke nieuwe start te maken voor mezelf. Ik ben kok en recreatie manager van beroep, dat zijn beide sectoren waarin je werkt om mensen een leuke tijd te bezorgen. Ik geniet ervan als mensen vrolijker naar buiten lopen als dat ze zijn bij binnenkomst. Ik zal als barista aan de slag gaan bij Straat Consulaat, omdat het me een leuke nieuwe uitdaging lijkt en ook zeer dankbaar werk is. De mensen die behoefte hebben aan een beetje extra aandacht en hulp zal ik dat zeer zeker geven. En ik zal de mensen voorzien van een heerlijk vers gezet kopje koffie naar keuze.

Bedrijfsleider Thecla

Hoi!
Mag ik me even voorstellen, ik ben Thecla en vanaf 1 juli word ik jullie nieuwe collega en ga ik helpen om samen van de Koffiebar een onwijs succes te maken zodat straks iedereen weet waar ze het lekkerste Straat Bakkie kunnen krijgen! Ik kom uit een horecafamilie en ben ook 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest in het Hofkwartier om de hoek van ons nieuwe kantoor. Ik hou ervan mensen blij te maken, in de watten te leggen en van gastvrijheid. In mijn vrije tijd ga ik er graag op uit met de fiets, dwars door Nederland en ik ben ook regelmatig te vinden in Friesland. Of in Den Haag bij de Haagse stadswijngaard (Moerwijk) waar ik sinds 2017 met een groep andere wijnliefhebbers leer druiven telen/oogsten en samen wijn leer te maken. De wijngaard is neergezet als bewijs dat stadslandbouw nieuwe mogelijkheden creëert. Ook hou ik ervan met elkaar te koken en bakken en lekkere broodjes te verzinnen. Ik heb al gezien dat we een goede keuken hebben om te kokkerellen dus dat gaat helemaal goed komen, heb er zin in!

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Van Diaan

Hallo lieve mensen,

Wat fijn dat jullie weer de tijd nemen om mijn stukje te lezen. Ik werk alweer bijna een jaar voor Straat Consulaat en wat gaat de tijd snel als je het naar je zin hebt. Ook weer een paar nieuwe collega’s erbij en volgens mij is Straat Consulaat een magneet voor fijne mensen! En niet te vergeten, een geweldig nieuw pand. Wat een locatie en sfeer en zoveel licht. Terwijl de oude details bewaard zijn gebleven. Het is een plek waar je echt met plezier kan vertoeven. Ik ga per 1 juli starten als gastvrouw in de ontmoetingsruimte….spannend hoor!
Ik hoop dat er een diversiteit aan mensen op af komt en dat verschillende werelden zich met elkaar gaan verbinden. In de koffiebar zijn de barista’s te vinden om mensen van een heerlijk kopje koffie of thee te voorzien. Op de bovenetages bevinden zich de kantoorruimtes, waar zoals gewoonlijk hard gewerkt zal worden om de mensen te woord te staan. Ook leuk om te vermelden, ik ben weer aan het schilderen geslagen en je kan mijn Disign2.0 kunst binnenkort in de ontmoetingsruimte bekijken. Ik werk met vrolijke, heldere, pakkende kleuren om het leven wat op te fleuren. Al met al….iedereen is welkom, laten we er wat moois van maken. Hopelijk tot ziens.

Dikke knuffel van Diaan

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

20 juni introductiebijeenkomst Aad van Es-zaal

Op 20 juni van 16 uur tot 17 uur wordt er een introductiebijeenkomst georganiseerd voor alle nieuwe vrijwilligers – een uitnodiging via de mail volgt snel. Hierin leggen we uit wie Straat Consulaat is en waar wij voor staan. Ook nemen we de vrijwilligersovereenkomst en gedragscode met elkaar door. Aansluitend worden er mini-workshops gegeven van een viertal trainingen die je de komende tijd kunt volgen en wordt uitgelegd aan welke andere trainingen je kunt deelnemen. Hier worden alle vrijwilligers voor uitgenodigd – houd je mail in de gaten. Je kunt je 20 juni meteen inschrijven voor de trainingen. Om 18 uur sluiten we af met een maaltijd voor wie trek heeft. Dit doen wij onder andere in de Aad van Es-zaal. Onze vergaderruimte heet naar Aad van Es, een dierbaar persoon die jarenlang door de straten van Den Haag trok en ons regelmatig vereerde met een bezoek en een goed verhaal. Hij is vorig jaar overleden, maar is altijd bij ons in het pand.

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Van Ervaringskennis naar Gemeentelijk Beleid: belangen behartigen werkt!

In de Haagse Lobby op de 10e verdieping van de Centrale Bibliotheek vond op 16 mei de terugkoppeling plaats van de 6 werkgroepen plus de LHBTIQ+ sessies die door de gemeente waren georganiseerd. Net als onze plek in het gebouw ligt de lat ambitieus hoog om dak- en thuisloosheid te bestrijden. Oppassen dat we niet te hoog van de toren blazen, want we vangen veel wind! Namens Straat Consulaat/de Achterban waren er, naast de gebruikelijke professionele instanties voor dak- en thuisloze mensen, diverse belangenbehartigers aanwezig. Pluim voor de belangenbehartigers: van de overige aanwezigen kwam slechts wat gepruttel. Joy, Peter, Ron en de vrijwilligers van de Achterban, waaronder ik, hebben zich als belangenbehartiger goed doen gelden.

De eerste presentatie was van de werkgroep Wonen Eerst, waar Peter en ik in zaten. Opvallend daarin was dat de gemeente het ‘Housing First’ concept als standaard wil hanteren bij haar dak- en thuisloze mensen beleid. Ook opvallend is de stelling “iedereen een woning binnen 4 weken” (nu duurt het vaak jaren). Het ‘Housing First’ concept wordt verbreed van dakloze mensen met verslavingsproblematiek naar iedere dakloze persoon als ik het goed begrepen heb. Mooi om te herinneren is dat er in de Achterban jaren geleden al over het concept ‘Housing First’ werd gesproken en dat er vanuit Straat Consulaat, toen nog onder leiding van Elly Burgering, een druk bezocht symposium is georganiseerd hierover. Beide doelstellingen zijn zeer achtenswaardig, echter, ook bij de uitvoer hiervan is de inzet van belangenbehartigers nodig, want er zitten nog veel haken en ogen aan.

Als belangenbehartiger was ik namens Straat Consulaat samen met Joy ook aanwezig bij de bijeenkomsten over dakloze LHBTIQ+ mensen. Vanuit de ‘Queer sessies’ (sorry, een term die ik niet zou hanteren) werd duidelijk dat deze groep via het ‘Housing First’ concept gehuisvest zal gaan worden. Hierbij wil ik benadrukken dat niet hetero zijn uiteraard geen problematiek is, je kunt deze groep niet over een kam scheren met mensen met verslavingsproblematiek of GGZ-problematiek, die nu via ‘Housing First’ gehuisvest worden.

Ik ben benieuwd hoe dit gerealiseerd wordt – neemt ‘Housing First’ niet teveel hooi op haar vork? Waar ik zelf moeite mee heb, is dat de gemeente ervan uit gaat dat de maatschappij op langere termijn vanzelf ‘queer sensitief’ wordt. Is dat wel realistisch? Je kunt dat niet afdwingen. Noot: in de samenstelling van de werkgroepen was niet of nauwelijks bi culturele of niet-Nederlandse vertegenwoordiging. Dat is een groot gemis, want dak- en thuisloosheid is een multicultureel breed verschijnsel.

Ik heb niet deelgenomen aan de andere werkgroepen. Wel hebben andere belangenbehartigers van Straat Consulaat/de Achterban zich ingezet voor de dak- en thuisloze mensen in deze werkgroepen. Enkele observaties:
* Joy deed de presentatie van de werkgroep Verbinding Jeugd en Volwassenen duidelijk met grote passie
* Onze cliĂ«ntondersteuner Ron vindt dat ieder gezin opgevangen dient te worden – kennelijk gebeurt dat nu nog niet?!
* Ervaringsdeskundigheid maakte vooral de tongen los van de belangenbehartigers Straat Consulaat. Er kan kennelijk nog veel verbeterd worden binnen andere organisaties op dit vlak.

Tot slot:
* De gemeente Den Haag heeft middels deze sessies gehoor gegeven aan de opdracht van het ministerie van VWS om het nationaal plan dakloosheid te vertalen naar een lokaal plan. Er is echter geen landelijke coördinatie op dit vlak: iedere gemeente heeft voor de uitvoer van deze opdracht zijn eigen insteek en tempo.
* Gemeenten weten ook weinig van elkaar, is mijn bescheiden indruk. Vandaar dat ik heb voorgesteld om een ‘nationale databank van dakloosheidsbeleid’ op te zetten (bevorderen gegevens- en kennisuitwisseling tussen gemeenten).
* Omdat alle resultaten nog in een plan van aanpak gegoten moeten worden en uiteindelijk de gemeenteraad het plan over moet nemen (zie onderstaande foto), moeten wij als belangenbehartigers goed monitoren dat onze input in het plan van aanpak terug te zien is.

Ronald

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Nieuwe huisstijl

Misschien is het je al opgevallen op de sociale media: sinds 2 maanden heeft Straat Consulaat een nieuwe huisstijl. De huisstijl is de manier waarop een organisatie of bedrijf zich naar buiten toe presenteert. De huisstijl bestaat bijvoorbeeld uit een logo, de kleuren, lettertype en andere visuele elementen. De nieuwe huisstijl van Straat Consulaat is gratis ontworpen door een designbureau: FX Agency uit Utrecht. Met deze nieuwe huisstijl willen we ervoor zorgen dat heel Nederland Straat Consulaat kent, zodat we impact kunnen maken voor dak- en thuisloze mensen. Daarvoor is het belangrijk om op een duidelijke, eenduidige en toegankelijke manier te communiceren. De komende tijd zal je de nieuwe stijl vaker terugzien: op sociale media, in e-mails, documenten, in het nieuwe pand en op de website. Heb jij nog een leuk idee of zie jij iets waar de nieuwe huisstijl nog niet zichtbaar is? Laat het weten aan Pleun.

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Agenda

Week van de eerlijke beeldvorming: 29 juni tot en met 6 juli

De week van de eerlijke beeldvorming start met de officiële opening van het pand aan de Torenstraat 35A. Op 29 juni starten we met een inloop en borrelhapjes om 15.30 uur. Om 16:00 uur wordt het pand officieel geopend. Deze opening vindt plaats op het Torenplein voor Florencia. Daarna is er gelegenheid om het pand te bezichtigen.

Voor de week van de eerlijke beeldvorming gaan we on- en offline campagne voeren om het stereotype beeld van dakloze mensen te veranderen. Er wordt een fotocampagne opgezet waarbij de kernboodschap is dat dakloosheid geen gezicht, gender of leeftijd kent. Met andere woorden: dakloosheid zie je niet van buiten. Deze fotocampagne komt ook te hangen in ons pand en waarschijnlijk in bushokjes door de stad.

Daarnaast worden er verschillende activiteiten georganiseerd in de week van de eerlijke beeldvorming. Hierover wordt later meer bekend gemaakt.