Ik ben Peter Bos, raadslid van de Haagse Stadspartij. Een tijdje geleden heb ik ook gedemonstreerd tegen dakloosheid bij het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt. Dat heeft geholpen want het nieuwe college van B&W heeft 8 miljoen extra voor het verminderen van dakloosheid gereserveerd.

Ook komt er 50 miljoen extra voor de bouw van betaalbare woningen beschikbaar. Maar daarmee zijn we er nog niet, want het grootste probleem zit bij het Rijk en het Kabinet. Zij hebben met allerlei maatregelen de sociale woonsector uitgekleed, waardoor we nu een gigantisch tekort aan sociale woningen hebben.

Als je door omstandigheden je woning kwijt raakt kom je op een jarenlange wachtlijst en op straat te staan, want betaalbare woningen zijn niet beschikbaar. Als je in de daklozenopvang terechtkomt kun je niet doorstromen naar een woning, want er zijn geen woningen.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger

De grootste regeringspartij, de VVD, is hier vrij eerlijk over. Lees hun website: “Een kleinere sociale huursector, dat is het doel.” De VVD heeft de laatste jaren samen met veel andere rechtse partijen doelbewust aangestuurd op een sociale wooncrisis. En daarom is het goed dat we hier bij de Tweede Kamer staan.

Wat er moet gebeuren is dat de verhuurdersheffing moet worden afgeschaft. Dit is een belasting die woningcorporaties moeten betalen omdat ze sociale woningen verhuren. Voor dure woningen geldt deze belasting niet. Het is puur bedoeld om de woningcorporaties te zieken, het kost ze 2,4 miljard per jaar en het betekent dat ze te weinig geld overhouden om woningen te bouwen.

Deze asociale ontwikkeling is al sinds de jaren tachtig aan de gang. De afbraak van de sociale woningbouw gaat jaar na jaar door. De afgelopen vijf jaar zijn 100.000 huurwoning uit de sociale sector verdwenen, omdat ze te duur zijn geworden of gesloopt zijn. Beleggers uit binnen- en buitenland kopen woningen op en drijven de prijzen verder op.

Dat het aantal daklozen jaar na jaar stijgt is dus niet zo vreemd. Ook in onze gemeente gebeurt dat. Omdat het Kabinet een wanbeleid voert zitten wij met de gebakken peren. Dat moet een keer stoppen. Daarom moeten we de Tweede Kamer oproepen om niet alleen veel meer en betere opvang te regelen voor daklozen, maar ook om de volkshuisvesting in Nederland weer sociaal te maken. Stop met de verhuurdersheffing, zorg dat er voldoende sociale woningen komen en hou de beleggers en speculanten buiten de deur.