• Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger

Daklozen in de noodopvang tijdens Corona.
Voor alle mensen in Den Haag die geen huis hebben en op straat moeten slapen is er vanwege de strenge Corona maatregelen dag en nachtopvang georganiseerd bij de StayOkay in Den Haag. Straat Consulaat is dagelijks aanwezig om daar waar nodig ondersteuning te geven en een vinger aan de pols te houden.

Wie zijn de mensen eigenlijk die op straat moeten overleven en alleen de opvang in kunnen bij vorst en tijdens een Coronapiek? Wat is de reden dat ze op straat slapen? Hoe lang slapen ze al op straat?
Over al dit soort vragen maken wij portretten en wat hun verblijf in het StayOkay hostel met ze doet.

Vandaag spraken we:

Naam: Moes
Leeftijd: 38
Geslacht: Man

Hoe lang ben je al op straat?
Zeven jaar ben ik nu dakloos, waarvan ongeveer twee jaar buiten. Verder heb ik heel veel verschillende opvang locaties gezien. De opvang was ik niet tevreden over maar begeleiding was er bijna niet en er is geen perspectief. Verder ben ik om lullige redenen ook de opvang uitgezet.

Waar en hoe overleef je?
Slapen deed ik niet buiten, dat lukte me niet. s’ Nachts liep ik rondjes omdat ik me onveilig voelde. Overdag kon ik soms wel ergens naar binnen om even te ‘crashen’ en uit te rusten.

Wat is je verhaal?
Mijn scheiding heeft veel kapot gemaakt en daar wil ik niet veel over kwijt. Ik heb altijd keihard gewerkt o.a. een hele tijd als beton vlechter. Helaas kreeg ik een hernia waardoor ik hard achteruit ging, ik heb er ook een klapvoet aan over gehouden. Toen het werk wegviel begonnen de problemen.

Wat is je wens?
Mijn wens is een goed en gezond leven, met een huisje en werk. Net als iedereen toch?

Wat zou je helpen?
Goeie hulp, een stok achter de deur. VEEL begeleiding. Gelukkig ga ik binnenkort een traject in bij Exodus.

Wat betekent het voor je dat je nu binnen kan zijn?
Ik ben blij dat ik een dak boven mijn hoofd heb. Regels zijn regels en ik ben het niet overal mee eens. Maar ik ben echt heel dankbaar dat ik hier mag zijn!

Foto:  Eveline van Egdom