Daklozen in Amsterdam kunnen sinds maandag op hun mobiele telefoon zien wanneer de winteropvang opengaat of wanneer ze gratis naar de kapper kunnen. Hulporganisaties zijn een proef begonnen met een informatiedienst via sms en WhatsApp om daklozen in hun dagelijks leven beter te kunnen helpen. De meeste daklozen hebben al een simpel (verouderd) mobieltje, omdat dit voor hen de enige manier is om met familie en bekenden te communiceren.

Het project met de titel ‘Straat Troubadour’ is een initiatief van het Leger des Heils, de Protestantse Diaconie en telecombedrijf Vodafone, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie en de techniek om de berichten te verzenden. Ze willen een positieve bijdrage leveren aan de hulpverlening aan de kwetsbare groep daklozen. Ze richten zich vooral op degenen die korter dan twee jaar op straat leven, omdat zij nog bij weinig instanties terechtkunnen.

Persoonlijk

De proef duurt zes maanden en er doen dertig daklozen aan mee. Professionele hulpverleners zullen de sms-jes en app-jes schrijven en hebben persoonlijk contact met de deelnemers. De daklozen kunnen ook zelf contact opnemen, vragen stellen en tips delen. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam stuurde maandagmiddag het eerste bericht.

Andere steden

Bij het slagen van de proef in Amsterdam gaat het Leger des Heils de dienstverlening ook introduceren in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In de vier grote steden verblijft het grootste deel (40 procent) van de Nederlandse zwervers. Het uiteindelijke doel is om daklozen in heel Nederland helpen te communiceren met lotgenoten en hulpverlenende organisaties. (bron:ANP)