Bureau voor de Statistiek telt Nederland ongeveer 9400 dak- en thuisloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar. De wettelijke regels zijn streng: jongeren zonder vast adres en zonder werk of opleiding krijgen geen geld om een huis en boodschappen te kunnen betalen. Het idee erachter is om hen zo te stimuleren een opleiding te volgen of te gaan werken.

Maar niet alle jongeren lukt dat. Wie wel een onderkomen heeft, maar geen werk of opleiding en onder de 21 is, krijgt 265 euro per maand. Geen inkomen dus waar je van kunt wonen en een opleiding van kunt betalen. Wie tijdelijk bij een familielid of elders onderdak vindt stuit op een ander probleem: dan wordt de uitkering van degene die onderdak verleent gekort.

Straat Consulaat: Door jongeren snel op weg helpen en de degene die hen onderdak verleent niet te korten (Kostendelersnorm) helpen we jongeren beter op weg en voorkomen dat ze dakloos worden. De kostendelersnorm afschaffen zou daar al flink aan bijdragen.

Lees het complete artikel op de website van de NOS:

Geen huis, geen baan, geen geld: hoe help je dakloze jongeren?

Bij de foto: Staatssecretaris Blokhuis in gesprek met een aantal jongeren.
“Als je alle jongeren die een postadres nodig hebt nee verkoopt, moet je niet gek opkijken dat er nu zo’n 10.000 dakloze jongeren rondlopen”, zegt Blokhuis.