Geef Den Haag een thuis

In het hart van onze prachtige stad Den Haag staan verrassend genoeg duizenden panden langdurig leeg. Er is in Den Haag tegelijkertijd een groeiend aantal dakloze mensen. Dat vinden we bij Straat Consulaat niet met elkaar te rijmen.

Daarom gaan we, in navolging van onze Fundit campagne, een award geven voor het meest opvallende leegstaande pand in Den Haag. We roepen mensen op om via een speciale pagina op 1 van de 5 genomineerde panden te stemmen. De winnaar krijgt de eerste “Geef Den Haag een Thuis Award”.

Foto: Eveline van Egdom

Tijdens de Fundit campagne riepen we de gemeente op om meer te doen om leegstand tegen te gaan en daarmee bij te dragen aan het oplossen van dakloosheid in de stad. Hiervoor vroegen we mensen een petitie te ondertekenen. Inmiddels is deze petitie al door 750 mensen ondertekend en klaar om overhandigd te worden aan de Haagse politiek. Maar daar blijft het niet bij.

Een werkgroep bestaande uit dakloze mensen uit De Achterban van Straat Consulaat lanceert nu een award voor het meest opvallende leegstaande pand van Den Haag. Uit het overweldigende aanbod van 20.000 leegstaande panden hebben zij 5 opvallende panden geselecteerd die vaak al heel lang stof en spinnenwebben verzamelen.

Deze panden zijn genomineerd voor de ‘Geef Den Haag een Thuis Award’. In deze panden kunnen honderden wooneenheden voor dakloze mensen gerealiseerd worden.

Breng hier jouw stem uit!

Kies het pand waarvan jij vindt dat het de “Geef Den Haag een Thuis Award” verdient:

Geef Den Haag een Thuis Award

Deze 5 panden en informatie hierover kun je online vinden op onze stempagina. Iedereen kan hier vervolgens een stem uitbrengen! Het winnende pand zal de ‘Geef Den Haag een Thuis Award’ krijgen. Deze zal worden uitgereikt door de Achterban van Straat Consulaat.

Den Haag, de stad die de politiek huisvest, blijkt zelf niet in staat om de meest schrijnende slachtoffers van de wooncrisis te huisvesten. Straat Consulaat wil hiermee vastgoedeigenaren en de gemeente oproepen om de enorme leegstand in te zetten voor dakloze mensen. We willen met de award, net als met de Fundit Campagne, ook aantonen dat oplossingen voor de woningnood en de daaruit resulterende dakloosheid voorhanden liggen, ook op korte termijn. De voortdurende schending van het recht op wonen zou inmiddels toch tot meer urgentie, lef en radicale keuzes moeten leiden.

Breng hier jouw stem uit!

Kies het pand waarvan jij vindt dat het de ‘Geef Den Haag een Thuis Award’ verdient:

Het doel van deze leegstandsaward

Ons doel is tweeledig:

1. Bewustwording creëren: we willen de absurditeit en ernst van de wooncrisis in de schijnwerpers zetten. Het is onacceptabel dat, in een tijd waarin zoveel gebouwen leegstaan, er mensen zijn die wanhopig zoeken naar betaalbare woonruimte en deze niet kunnen vinden. Er steeds meer mensen dakloos zijn en we zo onvoorstelbaar veel leegstand hebben. Deze situatie raakt iedereen die op zoek is naar een thuis! We kunnen niet blijven hangen in lange termijn oplossingen.

2. Actie stimuleren: met onze leegstandsaward roepen we samen de gemeente Den Haag op om de leegstand aan te pakken en te onderzoeken hoe we samen innovatieve woonoplossingen kunnen realiseren. Het is tijd om buiten de gebaande paden te denken.

Samen sterker

We geloven dat door samen te werken, we de wooncrisis kunnen ombuigen zodat iedereen een eigen thuis heeft – de basis voor stabiliteit en een beter leven. We vragen actie. We gaan niet mee in het idee dat alleen bouwen de oplossing is en dat bouwen nu eenmaal tijd kost.

Het recht op huisvesting vraag echt om radicale oplossing op korte termijn. Het aanpakken van leegstand is daar een van!

Sluit je daarom vandaag nog bij ons aan. En breng hier jouw stem uit.