In Utrecht kunnen lang niet alle daklozen binnen slapen. Alleen als het vriest is er plek voor iedereen. Op de Savannahweg staan bedden voor 175 mannen die normaal onder een brug of in verlaten panden slapen. Ongedocumenteerden, arbeidsmigranten en anderen die normaal buiten zijn vinden hier bescherming tegen de kou. Ondanks hun moeilijke situatie delen bewoners zoals Allison, die zijn studentenkamer verloor, en Mihai, die zijn baan als tomatenplukker kwijtraakte, hun verhalen van hoop en doorzettingsvermogen. De opvang biedt hen een kans om even te ontsnappen aan de straat en opnieuw een stap richting stabiliteit te zetten.
Méér video’s
{Video} Poolse agenten een jaar lang in Venlo tegen overlast daklozen | L1 Nieuws
Wie komende tijd in de regio Venlo bivakkeert, moet niet vreemd opkijken dat daar politiemensen met andere uniformen rondlopen. Twee Poolse agenten zijn een jaar in Noord-Limburg om iets te doen aan de overlast van dakloze arbeidsmigranten.
{Video} Julia droomde van een beter leven, nu is ze dakloos | Meer dan dakloos | RTV Utrecht
Julia, een 42-jarige Poolse arbeidsmigrant, is moe van de zorgen en het zoeken naar werk na 12 jaar in Nederland. Na jarenlang werken in de voedselindustrie en de tuinbouw, belandt ze onverwacht in de daklozenopvang. Ze heeft altijd hard gewerkt, maar zonder vast werk of een spaarpotje verloor ze haar huis toen ze haar baan kwijtraakte. Ondanks haar eenzaamheid en de moeilijke situatie blijft Julia veerkrachtig, met de hoop snel werk te vinden waar ook huisvesting bij zit. Haar verhaal is een schrijnend voorbeeld van de groeiende groep dakloze arbeidsmigranten in Nederland.
{Video} Het verdriet van daklozen zonder papieren in Utrecht | Meer dan dakloos #5 | RTV Utrecht
In het hart van Utrecht is een opvang voor daklozen zonder geldige papieren. De opvang, bekend als de ‘bed-bad-brood-regeling’, stond op het punt te verdwijnen, maar is voor 2025 gered. De bewoners, zoals Hayat die uit Marokko vluchtte na jaren van mishandeling vanwege haar geaardheid, hebben weinig keuze: terugkeren naar hun land, naar een ander land verhuizen, of een nieuwe asielprocedure starten. Ondanks hun trauma’s en onzekerheid vinden velen hier een tijdelijke plek om hun toekomst opnieuw op te bouwen.